Ministermøte i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) 17. november

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt leder 17. november et ministermøte i giverlandsgruppen for Palestina (Ad Hoc Liaison Committee, AHLC). Møtet finner sted i Oslo rådhus. Representanter fra Palestina, Israel, USA, EU, Russland, FN og andre sentrale land deltar. Den palestinske statsministeren Mohammed Shtayyeh, den jordanske utenriksministeren Ayman Safadi og den israelske ministeren for regionalt samarbeid Esawi Frej er blant deltakerne. Dette er den første fysiske samlingen i AHLC på over to år og den første i Oslo siden 2009.

Fra venstre: Palestinas finansminister Shoukri Bishara, utenriksminister Anniken Huitfeldt,  spesialrepresentant Jon Hanssen-Bauer og  Israels minister for regionalt saamrbeid, Esawi Frej. Foto: Guri Solberg, UD
Fra venstre: Palestinas finansminister Shoukri Bishara, utenriksminister Anniken Huitfeldt, spesialrepresentant Jon Hanssen-Bauer og Israels minister for regionalt samarbeid, Esawi Frej. Foto: Guri Solberg, UD

– Arbeidet med å styrke fundamentet for to-statsløsningen fortsetter, selv om fredsforhandlingene ikke er gjenopptatt. Den pågående kontakten mellom partene gir ny og mer positiv dynamikk. Partene ønsker å modernisere samarbeidet, særlig innen økonomi og handel. Dette er avgjørende for å styrke palestinsk økonomi, dekke grunnleggende behov særlig i Gaza og å redusere faren for nye voldseskaleringer, sier utenriksminister Huitfeldt.

Den palestinske selvstyremyndigheten har hatt betydelige budsjettproblemer i mange år. Økonomien i Palestina er hardt rammet av koronapandemien. Fattigdom og arbeidsløshet har økt. Eskaleringen mellom Israel og de væpnede gruppene i Gaza i mai påførte sivilbefolkningen nye, store belastninger.

– Det er knapt seks måneder siden den siste eskaleringen mellom Israel og Hamas i Gaza. Situasjonen på Vestbredden blir stadig mer anspent. Jeg frykter at konfliktnivået fort kan trappes opp igjen, og oppfordrer alle til å vise tilbakeholdenhet, sier utenriksministeren.

Giverlandsgruppen for Palestina ble opprettet i 1993 etter den første Oslo-avtalen. Formålet er å legge et institusjonelt og økonomisk grunnlag for en palestinsk stat innenfor en forhandlet to-statsløsning. Rundt 30 land og organisasjoner deltar på møtene.

– Jeg håper at vi på AHLC-møtet kan samles om konkrete tiltak som vil styrke palestinske institusjoner, økonomi, og bedre levekårene for befolkningen på Vestbredden og i Gaza, sier Anniken Huitfeldt.

Etter møtet (ca. kl. 18.15) møter utenriksminister Anniken Huitfeldt pressen.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg, guri.solberg@mfa.no, mobil: 92 21 97 69