Store humanitære behov etter jordskjelvet i Tyrkia og Syria

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– Dette er en enorm tragedie for alle som er rammet. Jeg  kondolerer alle som har mistet sine kjære, og mine tanker går nå til de som er skadet og alle som er berørte, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Ødeleggelsene etter nattens jordskjelv er katastrofale. Foto: Ocha
Ødeleggelsene etter nattens jordskjelv er katastrofale. Foto: Ocha

Utenriksdepartementet har vært i kontakt med den tyrkiske ambassaden i Oslo, og sagt fra at Norge står klare til å bidra i hjelpearbeidet. 

– Det er allerede klart at det er enorme humanitære behov som følge av jordskjelvet i Tyrkia og Syria i natt. Dødstallene er høye. Utenriksdepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap klarsignal om at personell kan sendes fra Norge innen 24 timer, sier Huitfeldt. 

Norge gir i år til sammen 500 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond (Cerf) og Røde Kors-føderasjonens nødhjelpsfond (DREF). Denne støtten kan brukes ved behov.  

– Norge støtter allerede FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner slik at de er i stand til reagere umiddelbart, sier Huitfeldt. 

Utenriksdepartementet er i løpende kontakt med våre ambassader i regionen om hvordan Norge best kan bidra. 

– Vi vil utover dagen være i kontakt med våre humanitære partnere for å få bedre oversikt over hva Tyrkia og Syria trenger nå. Gitt omfanget av skjelvet vil vi vurdere ytterligere støtte etter hvert som situasjonen blir klarere, sier Huitfeldt. 

Oversikt over jordskjelvene i Tyrkia.
Oversikt over jordskjelvene i Tyrkia. Blått markerer hovedskjelvet (styrke 7,8) natt til mandag. Rødt til venstre er det store etterskjelvet (styrke 7,5) mandag formiddag. De andre sirklene er etterskjelv mellom 2,5 og 6,7 på Richters skala). Foto: Skjermdump fra USGS