Historisk arkiv

Informasjon til norske borgere etter jordskjelvene i Tyrkia og Syria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Jordskjelvene i Tyrkia og Syria har rammet mange mennesker, også norske borgere. Situasjonen er uoversiktlig, og Utenriksdepartementet følger utviklingen tett.

Hva er UDs råd til norske borgere som befinner seg i områdene som er rammet?

Vi oppfordrer norske borgere som er i Tyrkia til å kontakte familie og venner i Norge som kan være bekymret for dem. Telefonnettet i området er ustabilt.

Lytt til råd fra lokale myndigheter. Ta kontakt med den norske ambassaden i Ankara eller UDs operative senter i Oslo hvis du trenger hjelp.

Jeg er bekymret for en norsk borger som befinner seg i området som er rammet av jordskjelv. Kan dere hjelpe?

Du kan kontakte Utenriksdepartementets døgnåpne operative senter på e-post 247@mfa.no eller telefon +47 23 95 00 00. Gjelder det personer i Tyrkia kan du også kontakte den norske ambassaden i Ankara direkte.

Utenrikstjenesten har få muligheter til å hjelpe norske borgere i Syria på grunn av sikkerhetssituasjonen generelt i landet. Det er likevel mulig å kontakte den norske ambassaden i Beirut, Libanon dersom du er bekymret for at norske borgere kan være rammet av jordskjelvene i Syria.

Vi oppfordrer alle på reise i utlandet til å registrere sin reise på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar. Da vil vi kunne nå deg med nyttig informasjon.

Jeg mistet det norske passet mitt i jordskjelvene og planlegger å forlate Tyrkia snart. Hva skal jeg gjøre?

Den norske ambassaden i Ankara kan hjelpe norske borgere i Tyrkia som trenger nødpass. Du finner kontaktinformasjon på ambassadens nettside: Norway in Türkiye

Jeg har mistet mitt norske pass og reisedokumenter i jordskjelvene. Kan jeg reise innenriks i Tyrkia uten pass?

Vi erfarer at personer uten ID-dokumenter skal kunne benytte bilde av deres ID dersom de har det. Det gjelder primært for personer som har tyrkisk ID-kort (kimlik), hvor et bilde av ID skal kunne hentes fra E-devlet. Det er uklart om tyrkiske myndigheter godtar bilde av utenlandsk pass uten tyrkisk ID-kort i tillegg.

Jeg er Tyrkia, i et område som er rammet av jordskjelv. Går det fly ut herfra nå?

Det tyrkiske Direktoratet for krisehåndtering, AFAD samarbeider med tyrkiske flyselskaper Turkish Airlines og Pegasus om å fly personer ut av de jordskjelvrammede områdene til Istanbul.

Turkish Airlines tilbyr gratis flyvning til Istanbul for personer som har vært rammet av jordskjelvene. Det gjelder enveisbillett fra flyplassene i Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, og Gaziantep. Tilbudet gjelder frem til ubestemt dato.

Det er ikke nødvendig å bestille billett, borgere bes møte opp ved flyplassen, ta kontakt med flyplass personell og vente på ledig flyvning.

Du finner mer informasjon på nettsidene til Turkish Airlines: Türk Hava Yolları ® | Dünyanın En Çok Ülkesine Uçan Havayolu (turkishairlines.com)

Det tyrkiske flyselskapet Pegasus tilbyr gratis flyvninger fra flyplassene i Adana, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş og Şanlıurfa. Tilbudet gjelder frem til og inkludert 19. februar 2023.

Reserver billett enten i Pegasus App eller på nettsidene til Pegasus (Pegasus Airlines:Book Cheap Flight Tickets - Lowest Price Deals (flypgs.com).

Du finner mer informasjon på nettsidene til Pegasus: All flights departing from the earthquake zone are free of charge to assist those affected by the earthquake. | Announcement Details | Pegasus Airlines (flypgs.com)

Jeg er rammet av jordskjelvet og vurderer å reise ut av området med bil. Er veiene åpne?

Mange veier er ødelagt. Kjøreforholdene kan også være vanskelige på grunn av dårlig vær. Endringer kan skje på kort tid.

Tyrkiske myndigheter har publisert et kart og en oversikt (kun tyrkisk) over hvilke veier som er åpne og hvilke som er stengt. Årsaken til at veier er stengt er også beskrevet i oversikten:  Kapalı Yollar (kgm.gov.tr)

Det tyrkiske veidirektoratet publiserer også daglig informasjon om hvilke veier som er åpne, hvilke som er stengt og alternative ruter ved omkjøring. Informasjonen legges ut på Twitter (kun på tyrkisk): Karayolları Genel Müdürlüğü (@KarayollariGM) / Twitter.

Jeg trenger hjelp til å forlate et område som er rammet av jordskjelv. Hvor kan jeg få hjelp?

Tyrkiske myndigheter har opprettet en rekke evakueringssentre i områdene som er rammet. Her kan du få informasjon om mulige evakueringsruter og bistand til transport ut av områdene. Det er AFAD, det tyrkiske direktoratet for krisehåndtering og lokale myndigheter som beslutter hvem som skal evakueres, hvor de skal reise og hvordan de skal innkvarteres.

Du finner oversikt over evakueringsentrene på denne nettsiden: Afetzedelerin Tahliye Noktaları Hk. -Basın Bülteni (afad.gov.tr) (kun tyrkisk).

Jeg er bekymret for venner og familie som befinner seg i i Tyrkia/Syria etter jordskjelvet. Kan de komme til Norge?

Du kan kontakte Utlendingsdirektoratet (UDI) som behandler søknader om visum og opphold i Norge. UDI legger jevnlig ut oppdatert informasjon på denne nettsiden: Informasjon til søkere som befinner seg i Tyrkia og Syria og som er rammet av jordskjelvet - UDI.

Jeg har spørsmål om søknad om oppholdstillatelse som UDI har til behandling. Hvordan får jeg kontakt med UDI?

Alle henvendelser til UDI gjøres til UDIs Veiledningstjeneste, telefon + 47 23 35 16 00, e-post: Kontakt oss: Kontakt oss på e-post - UDI.

Telefontid mandag til fredag kl. 10 – 15. UDI har informert om at det for tiden kan være noe ventetid.

Jeg har mistet mitt norske oppholdskort i jordskjelvet i Tyrkia. Hvordan får jeg reist til Norge da?

Hvis du har mistet ditt gyldige oppholdskort til Norge i jordskjelvet i Tyrkia så må du søke om D-visum (innreisevisum). Les mer om hvordan du går frem for å søke: Lost/expired residence card and travel document - Norway in Türkiye.

Vi gjør oppmerksom på at dersom du har mistet hjemlandets pass samtidig, må du kontakte hjemlandets myndigheter for å få nytt pass for å kunne søke om et såkalt innreisevisum.

Jeg er tyrkisk statsborger og er i Tyrkia nå. Kan jeg reise til Norge uten visum?

Du må ha gyldig besøksvisum eller oppholdstillatelse for å reise inn i Norge.

Jeg er ikke norsk statsborger og befinner meg i Tyrkia. Hvor kan jeg levere min søknad om visum eller oppholdstillatelse til Norge?

Søknader leveres på vanlig måte til et av søknadssentrene til VFS Global i Tyrkia. Følgende VFS søknadssenter er åpne: Ankara, Istanbul, Izmir og Antalya: www.vfsglobal.com/norway/turkey.

For mer informasjon om søknadsprosessen, se hjemmesidene til den norske ambassaden i Ankara: Visitor’s visa and residence permit - Norway in Türkiye.