Prisdryss til norske oster under Oste-VM i Wales

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge har deltatt med 82 ulike oster fra 19 ysterier, samt 9 dommere under World Cheese Awards i Wales denne uken. Hele 41 av de norske ostene oppnådde premiering i den knivskarpe konkurransen blant 4 434 oster fra 42 land.

Fra tusenvis av oster velger dommerne mindre enn hundre favoritter, som deretter selekteres ned til 16 finaleoster. En super-jury smaker, debatterer og gir poeng til disse foran et live publikum – og osten med høyest poengsum kåres til verdensmester. I år stakk  Le Gruyère AOP surchoix fra Sveits av med tittelen som verdens beste ost. I tillegg til VM-tittel, gis «Super Gold» ut til den osten som «vinner bordet» ved å være dommernes favoritt. Tre norsk oster fikk denne gjeve prisen; Rørosblå fra Eggen Garsdsysteri SA, Raudberg fra Himmelspannet AS og Rød ku fra Thorbjørnrud Ysteri AS.

Osten Raudberg
Raudberg fra Himmelspannet AS tok Supergull i OsteVM 2022. Foto: Himmelspannet AS

– Dette befester Norges posisjon som et osteland i verdensklasse. Det er bare å ta av seg hatten og gratulere alle de norsk prisvinnerne fra VM i Wales. Norsk gardsost og alle de kreative og dyktige medlemmene deres som har vært fyrtårn i den sterke utviklinga for norsk lokalmat, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Norske verdensmestere

Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011, men var den gang kun representert av Tingvollost fra nordmøre. Fem år senere fikk ysteriet hele verdens søkelys på seg, da osten Kraftkar gikk helt til topps i San Sebastian. Og på hjemmebane i Bergen i 2018 fikk Norge nok en verdensmester: Fanaost fra Ostegården. Hakk i hæl lå Ekte brun geitost fra Stordal Gardsbruk i Tinn, som delte sølvet med en fransk sauemelksost. 

Osten Rød Ku
Rød Ku fra Thorbjørnrud Ysteri AS tok Supergull i OsteVM 2022. Foto: Thorbjørnrud Ysteri AS

World Cheese Awards 2022 - Premierte norske oster

World Chees Awards 2022 - Premierte norske oster
Foto: Frode Kristensen i Salgslaget

Oste-VM i Trondheim 2023

Trønderske oster har vunnet en rekke priser under World Cheese Awards (WCA), og i sommer ble det klart at neste års Oste-VM blir i Trondheim. Overrekkelsen av stafettpinnen skjer i Wales.