– Det har vært en gledelig utvikling de to siste årene med redusert matsvinn. Reduksjonen i jordbruket bekrefter at vi er på rett vei. Næringen tar utfordringen med matsvinn på alvor. Nå skal vi fortsette det viktige arbeidet og forsikre oss om at god mat skal i magen og ikke i søpla, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.

I 2024 var totalt matsvinn i sektoren 43 132 tonn i 2024, tilsvarende 1,8 prosent av all produksjon.

Matsvinn fordelt på produksjon

Grøntsektoren står for 82 prosent av matsvinnet. I 2024 ble det registrert 35 159 tonn svinn innen frukt, bær, grønnsaker og poteter. Det tilsvarer 7,2 prosent av den totale tilgangen i grøntsektoren. Det meste av svinnet kommer fra lagringsgrønnsaker som gulrot og potet, der kvaliteten kan endre seg under lagring.

Matsvinnet er lavt og stabilt for melk, kjøtt og egg:

  • Melk: 2,5 millioner liter (0,2 prosent av produksjonen)
  • Kjøtt: 1 312 tonn (0,4 prosent av slaktemengden)
  • Egg: 320 tonn (0,6 prosent av innlevert mengde)

For matkorn var svinnet 3 796 tonn, tilsvarende 4,8 prosent av produksjonen, hovedsakelig mathvete.

Om matsvinn

Tallene omfatter matsvinn etter at planter er høstet og dyr er slaktet, og frem til råvarene går videre til industri eller videresalg. Mengder som brukes til dyrefôr regnes som matsvinn, så lenge råvaren i utgangspunktet var produsert for menneskemat. Tallene viser derfor den delen av råvaren som tas ut av matkjeden i jordbrukets primærledd, ikke alt som kastes i hele verdikjeden.