Regjeringen styrker foreldrestøtten i storbyene med 20 millioner kroner
Nyhet | Dato: 27.05.2025 | Barne- og familiedepartementet
Regjeringen styrker det forebyggende arbeidet mot barn som begår kriminalitet. Bufdir tildeler nå 20 millioner kroner i tilskudd til foreldrestøttende tiltak utenfor barnevernet i storbyene.
– Foreldre er blant de viktigste personene i barn og unges liv. De har en helt sentral rolle i å hjelpe barna sine med å ta gode valg. Likevel blir foreldrene ofte glemt i arbeidet med å forebygge at barn og unge blir rekruttert til kriminelle miljøer. Skal vi lykkes bedre, må vi satse mer på foreldrene – gi dem støtte, kunnskap og verktøy til å sette grenser, følge opp og være trygge voksne. Når foreldre får hjelp til å være de beste voksne for sine barn så kan står barna sterkere rustet, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.
I statsbudsjettet for 2025 ble det satt av 20 millioner kroner til foreldrestøttende arbeid til forebygging av kriminalitet rettet mot barn og ungdom. Nå er midlene tildelt storbyene gjennom en søknadsbasert ordning forvaltet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Etter søknadsfristen 7. april har Bergen, Trondheim, Kristiansand og bydelene Grorud, Østensjø, Bjerke, Frogner og Alna i Oslo fått til sammen 19 965 000 kroner i støtte fra Bufdir til arbeidet med foreldrestøttende arbeid.
Alle typer støtte som kan bistå og styrke foreldre i foreldrerollen. Det kan variere i form og innhold, som støtte fra egen familie, uformelle nettverk, råd og veiledning i offentlig, frivillig eller privat regi. Foreldrestøtte gis både til foreldre som av ulike årsaker har særlige utfordringer, eller til foreldre flest. Foreldrestøtte skjer på mange arenaer, som i nærmiljøet, på helsestasjonen, gjennom frivillige organisasjoner og i det kommunale hjelpetilbudet. Hensikten er å styrke relasjonen mellom foreldrene og barna, samt omsorgsbetingelsene for barns oppvekst.
Kilde: Bufdir
Midlene er en del av regjeringens helhetlige innsats for å forebygge barne- og ungdomskriminalitet. I 2025-budsjettet ble det bevilget 438 millioner kroner til formålet.
I tillegg ble det bevilget midler til byene Oslo, Bergen og Trondheim i revidert nasjonalbudsjett for 2025 for å starte arbeidet med rask og tettere oppfølging av barn og unge som begår eller i risiko for å begå kriminalitet.
Målet med tilskuddet er å gi støtte til foreldre med ungdom som har begynnende risikofylt atferd, slik at de kan ivareta sitt foreldreansvar og gi god omsorg. Tiltakene er rettet mot ungdom mellom 12-18 år.
– Det er viktig å forebygge barne- og ungdomskriminalitet så tidlig som mulig og stoppe utviklingen vi har sett de siste årene. Med økt støtte til tiltak rettet mot foreldre er målet at flere foreldre skal få hjelp på et tidlig stadium som kan bidra til å forhindre at flere unge havner utenfor, sier Vågslid.
Om fordeling av midlene
Bydeler i Oslo:
- Grorud: 925 000 kroner, til foreldrerådskoordinator, og aktivitet.
- Østensjø: 1 250 000 kroner, til implementering av foreldreråd.
- Bjerke: 1 500 000 kroner til å styrke arbeidet med koordinering av foreldrenettverk, samarbeid mellom relevante aktører og utvikling av informasjonspakke og tilbud om gruppeveiledning ICDP.
- Frogner: 1 000 000 kroner, til implementering av foreldreråd.
- Alna: 700 000 kroner til lønn ansatt som skal bidra til å styrke foreldrestøttende aktiviter inkludert gruppeveiledning til foreldre med ungdom.
Øvrige byer:
- Bergen: 3 290 000 kroner til lønn til fagpersoner for individuell og familie oppfølging av ungdom som står i fare for å bli eller er rekruttert i kriminelle miljøer.
- Trondheim: 4 300 000 kroner til å videreutvikle foreldre- og pårørendekontakt og styrke eksisterende kriminalitetsforebyggende tiltak med fokus på foreldre.
- Kristiansand: 7 000 000 kroner til styrking av foreldreråd, familieråd i oppvekst, til samarbeidsråd og utgifter til opplæring i foreldrerådsmodellen og metoden til andre bydeler og kommuner.
Totalt: 19 965 000 kroner