Revidert nasjonalbudsjett
Raskere og tettere oppfølging av barn og unge som begår kriminalitet
Pressemelding | Nr: 45 – 2025 | Dato: 15.05.2025 | Justis- og beredskapsdepartementet, Barne- og familiedepartementet
I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen 19 millioner kroner til én-til-én oppfølging av ungdom som begår gjentatt kriminalitet, eller står i fare for å begå gjentatt og alvorlig kriminalitet. I tillegg foreslår regjeringen 3,6 millioner kroner til å styrke arbeidet med hurtigspor der gjerningspersonen er under 18 år.

– Vi skal bekjempe kriminaliteten. Noe av det første jeg varslet da jeg ble justis- og beredskapsminister var at jeg skulle gå inn i barne- og ungdomskriminaliteten med mer tyngde og konkrete grep: Raskere straffesaksbehandling og én-til-én oppfølgning. Dette følger vi opp nå, sier justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.
Justis- og beredskapsdepartementet og Barne- og familiedepartementet kommer i dag med en samlet styrking i revidert nasjonalbudsjett for å forebygge barne- og ungdomskriminalitet.
– Vi skal være tøffe mot kriminaliteten, men også mot årsakene til kriminalitet. Det er viktig å forebygge barne- og ungdomskriminalitet så tidlig som mulig og stoppe utviklingen vi har sett de siste årene. Derfor foreslår vi økte midler til én-til-én oppfølging, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.
Oslo-modellen for én-til-én oppfølging
Oslo kommune skal etablere Oslo-modellen for én-til-én oppfølging av unge under 18 år som begår eller står i fare for å begå gjentatt og alvorlig kriminalitet. Oslo-modellen bygger blant annet på Grorud-modellen der politiet og bydelen samarbeider om å identifisere og følge opp mindreårige
– Oslo-politiet har hatt stor suksess med den såkalte Grorud-modellen. Den enkelte blir identifisert tidlig og får tilpasset oppfølging av politiet og bydelen. Resultatet er at barne- og ungdomskriminaliteten har sunket i Grorud. Dette er noe vi må bygge videre på i hele Oslo og resten av landet, sier justis- og beredskapsministeren.
Regjeringen foreslår seks millioner kroner i økt bevilgning til politiets arbeid mot forebygging av barne- og ungdomskriminalitet i Oslo. Politiet skal i tillegg prioritere innsatsen med fire millioner kroner innenfor eget budsjett. I tillegg foreslår regjeringen 9 millioner kroner til kommunene til én-til-én oppfølging i Oslo, Bergen og Trondheim.
– Forebygging handler om å gi ungdom som begår kriminalitet et alternativ til kriminalitet. Det gjør vi ved å styrke mer enn bare politiet. Regjeringen vil derfor støtte de kommunale tjenestene for å innføre én-til-én oppfølging også i andre byer, i første omgang Bergen og Trondheim. Dette er en skreddersydd innsatt med tett oppfølging av enkeltbarn og ungdommer og deres familier. Innsatsen skal legge til rette for samarbeid mellom ulike tjenester og tilbud i nærmiljøet, som skole, familie, fritid og barnevern, sier barne- og familieminister Lene Vågslid.
Raskere straffesaksbehandling
– Arbeiderpartiet vil sørge for at unge under 18 år som begår kriminalitet skal bli møtt med en rask reaksjon som virker. Det sender også et viktig signal til andre som er i faresonen for å begå kriminalitet. Regjeringen foreslår derfor en ytterligere styrking av hurtigspor for behandling av straffesaker for barn og unge under 18 år, sier justis- og beredskapsministeren.
Arbeiderpartiregjeringen foreslår 3,6 millioner kroner til å styrke den særskilte innsatsen for hurtigere behandling av straffesaker i Agder, Oslo og Øst politidistrikt der gjerningspersonen er under 18 år. Midlene skal sikre at Asker og Bærum tingrett, som i tillegg til Oslo tingrett, behandler saker fra Oslo politidistrikt, kan prioritere arbeidet med raskere straffesaksbehandling. I Øst politidistrikt omfattes Søndre Østfold tingrett, Follo og Nordre Østfold tingrett og Romerike og Glåmdal tingrett. I Agder politidistrikt er Agder tingrett omfattet av ordningen.
Konfliktrådene i Agder, Oslo og Øst har opplevd en sterk vekst i bruk av ungdomsreaksjonene. Det foreslås derfor økte midler til konfliktrådet, for å sikre tilstrekkelig kapasitet.
Tidligere har regjeringen prioritert 438 millioner kroner i 2025-budsjettet til å forebygge og bekjempe barne- og ungdomskriminalitet:
-
- 145 millioner kroner til bedret kapasitet for plasser til mindreårige i kriminalomsorgen
- 100 millioner kroner til beredskapsteam og skolemiljøteam
- 67 mill. kroner til forbedring av straffereaksjonene ungdomsstraff og ungdomsoppfølging og etablering av «hurtigspor» i Agder, Oslo og Øst
- 26 millioner kroner til utvidelse av tilbudet med multisystemisk terapi (MST)
- 20 millioner kroner til å fortsette utrullingen av RISK i flere politidistrikt
- 20 millioner kroner til pilotering av barnevernsinstitusjonstilbud
- 20 millioner kroner til foreldrestøttende tiltak
- 10 millioner kroner til regelverksutvikling for å bekjempe gjengkriminalitet
- 10 millioner kroner til ny tilskuddsordning for SLT (samordning av lokale rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak)
- 10 millioner kroner til styrkede områdesatsinger i Oslo sør og Oslo indre øst
- 10 millioner kroner til lokale møteplasser for gutter og unge menn