JSM-missiler for de nye norske kampflyene F-35:

Nyheter

Rekordkontrakt til norsk forsvarsindustri

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace undertegner i dag kontrakt på levering av missiler til norske F-35. – Med denne kontrakten sikrer vi en helt avgjørende kapasitet for våre nye kampfly, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Norge har så langt mottatt 31 av de 52 F-35 kampflyene som Luftforsvaret skal operere.
Norge har så langt mottatt 31 av de 52 F-35 kampflyene som Luftforsvaret skal operere. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Kontrakten har en verdi på fire milliarder kroner og er med det en av de største anskaffelsene av våpen til Forsvaret noen gang.

– Regjeringen er opptatt av at store materiellinvesteringer i Forsvaret skaper arbeidsplasser i Norge. Dagens missilkontrakt viser at vi har en konkurransedyktig forsvarsindustri, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

Utviklingen av JSM (Joint Strike Missile) startet i 2009, året etter at F-35 ble valgt som Norges neste kampfly.

– Gjennom samarbeidet mellom Forsvaret, FFI og industrien har vi utviklet et nytt våpensystem som gir Forsvaret og norske myndigheter en helt ny kapasitet som verken Norge eller andre forsvar av vår størrelse har hatt tidligere, sier Enoksen.

Joint Strike Missile (JSM)
Joint Strike Missile (JSM) Foto: Kongsberg Gruppen AS

De første missilene vil leveres i 2023, med leveranser planlagt i flere år fremover.

– Vi ser allerede at andre land også planlegger å anskaffe JSM. Når serieproduksjonen nå kommer i gang, vil det bidra til å sikre arbeidsplasser og verdiskapning hos både Kongsberg og deres underleverandører i lang tid fremover. Det gjør dette til en viktig avtale både for forsvarssektoren og norsk industri, og med det et bidrag til realiseringen av den vedtatte nasjonale forvarsindustrielle strategien, sier Mette Sørfonden, direktør for Forsvarsmateriell.

Leder i KDA, Eirik Lie, og direktør for Forsvarsmateriell, Mette Sørfonden, signerte produksjonskontrakten for JSM-missiler for de nye norske kampflyene F-35
Leder i KDA, Eirik Lie, og direktør i Forsvarsmateriell, Mette Sørfonden, signerte produksjonskontrakten for JSM-missiler for de nye norske kampflyene F-35 Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret