Forsiden

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygårds tale ved åpning av Follobanen

Samferdselsministerens tale ved åpning av Follobanen 12. desember 2022, holdt ved Oslo S.

Sjekkes mot fremføring.

Deres Majestet, Deres Kongelig Høyhet og ærede gjester.

Det er et uttrykk som lyder «Evig eies kun et dårlig rykte». Dette er også navnet på en sang av Henning Kvitnes. Sangen ble i 2019 kåret til «Tidenes låt fra Østfold».

Lenge har uttrykket passet på Østfoldbanen. Det vet jeg litt om. Akkurat som Odvar Nordlis far jobbet faren min på jernbanen.

På Østfoldbanen, faktisk. Under middagene hjemme i Fredrikstad fikk jeg derfor høre om problemer med togtrafikken.

Follobanen er et av våre største samferdselsprosjekter noensinne. Og Bane NOR er byggherre for dette enorme prosjektet.   

På det meste har over tusen anleggsarbeidere fra 40 land vært i sving samtidig. Det er nedlagt 18 millioner arbeidstimer. To av de største entreprenørene har vært utenlandske. Men de fleste involverte har vært norske. Over to tusen firmaer har bidratt.

Det er så å si umulig å gjennomføre et så stort prosjekt uten noen problemer underveis. Men de lærer vi av. Og alle erfaringer – både positive og negative – vil komme til nytte på nye prosjekter.

Dere som har bygget Follobanen har all grunn til å være stolte i dag! Innsatsen deres vil bety mye for mange passasjerer.

Dette er bare begynnelsen. Det blir flere forbedringer fra neste år, når flere tog fra Follobanen kan kjøre gjennom Oslotunnelen. Og lenger syd pågår det arbeid med dobbeltspor gjennom Moss.  

Med Follobanen tror jeg vi ser begynnelsen på slutten for Østfoldbanens litt dårlige rykte. Vi kan ikke love at alle feil vil forsvinne. Men jeg føler jeg meg trygg på at toghverdagen blir bedre. Og kanskje vi kan få et nytt uttrykk etter hvert – «dette gikk jo fortere enn Follobanen»!

Gratulerer til Bane NOR, entreprenører og alle som har jobbet med Follobanen! Og jeg vil ønske Vy – som skal kjøre passasjerene – lykke til!  

Da vil jeg gi ordet videre til Oslos ordfører Marianne Borgen.

Takk for meg!