Samtaler om krigen i Gaza og klimaendringer

Statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide hadde lørdag kveld et møte med utenriksministeren i De forente arabiske emirater, Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Møtet fant sted under COP 28 i Dubai.

– Det har skjedd mye under COP 28 bare de to første dagene av disse klimaforhandlingene. Vi har fått på plass et fond for tap og skade som følge av klimaendringer. Det er viktig for sårbare utviklingsland som rammes av flom, tørke og andre konsekvenser av klimaendringene. De forente arabiske emirater har planlagt dette møtet godt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Både De forente arabiske emirater og Norge skal være gjesteland når Brasil overtar formannskapet i G20-arbeidet det neste året. G20 er et strategisk samarbeid for de viktigste økonomiene i verden.

– Vi snakket om hvordan vi kan jobbe sammen i G20-arbeidet. Det er en viktig plattform for å påvirke viktige beslutninger om de store spørsmålene i vår tid, som for eksempel klimasaken, sier statsminister Støre.

Krigen i Gaza var et viktig tema i møtet

– De forente arabiske emirater har en viktig rolle i Midtøsten, og vi er enige om å holde nær kontakt. Det er en risiko for at krigen i Gaza kan eskalere og destabilisere flere land i regionen. Landene i regionen spiller en viktig rolle for å unngå at dette skjer, sier Støre.