Scholz og Støre foreslår NATO-senter for å overvåke undersjøisk infrastruktur

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz har i Berlin i dag blitt enige om å foreslå at NATO oppretter et senter for å styrke beskyttelse av undersjøisk infrastruktur.

Den undersjøiske infrastrukturen er avgjørende for vår felles økonomi og sikkerhet. Vi er derfor nødt til å gjøre mer for å beskytte denne infrastrukturen. Norge føler et særlig ansvar for sikker forsyning av gass til Europa. Det er av avgjørende betydning at denne opprettholdes. Sammen med allierte, har Norge gjennomført en rekke tiltak for å beskytte gassforsyningen. Vi ser likevel et behov for å dele mer informasjon mellom land og selskaper, og bringe sivile og militære kapasiteter tettere sammen.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz holder pressekonferanse i Berlin.
Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz i Berlin. Foto: Tor Borgersen / Statsministerens kontor

– Forbundskansler Scholz og jeg har i dag tatt et uformelt initiativ for å styrke beskyttelsen av undersjøisk infrastruktur. Vi foreslår at det opprettes et NATO-senter for å følge opp dette arbeidet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre og Scholz er enige om at et slikt senter bør organiseres i samarbeid med privat sektor, slik at man kan samordne planer og sikkerhet for å forhindre framtidig sabotasje. 

Senere i kveld møter Støre og Scholz NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Forslaget om et nytt NATO-senter vil bli diskutert i møtet med Stoltenberg.