Statssekretæren på sjokoladebesøk:
Smaken av Norge og regjeringens veikart
Nyhet | Dato: 06.12.2025 | Landbruks- og matdepartementet
For å lage sjokolade trengs det melk, mye melk. Freia alene bruker 2,5 prosent av norsk melkeproduksjon fordelt på 167 gårder. Dette betyr verdiskaping både på gårdene og i fabrikken, og ikke minst flere arbeidsplasser.
Tidligere i år lanserte regjeringen veikartet for landbruksbasert næringsmiddelindustri. Dette er Norges største fastlandsindustri med 39 000 ansatte fordelt på 2 900 bedrifter. Veikartet viser hvordan vi skal sikre vekst, verdiskaping og beredskap i sektoren. Veikartet peker på muligheter og utfordringer som regjeringen og industrien skal jobbe med fremover.
Sjokoladefabrikken Freia er et godt eksempel på en bedrift som bidrar til industrien. Freia er en av Norges største sjokoladeprodusenter viser hvordan foredling av norsk råvare gir arbeidsplasser og bidrar til verdiskapning i landbruksbasert sektor.
– Når Freia lager sjokolade med norsk melk, får vi ikke bare en smak av Norge. Vi får også arbeidsplasser og verdiskapning i hele landet. Regjeringen vil, sammen med industrien, sørge for at Norge fortsetter å ha en konkurransedyktig og fremtidsrettet næringsmiddelindustri, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Hanne-Berit Brekken da hun besøkte Freias fabrikk i Oslo.