SMK påklager ikke Skatteetatens vedtak i pendlerboligsakene

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsministerens kontor (SMK) har avgjort at kontoret ikke skal klage på Skatteetatens vedtak til Skatteklagenemnda.

Vedtaket kommer etter Skatteetatens kontroll av arbeidsgiveravgift for pendlerboliger som SMK har tildelt regjeringspolitikere i årene 2017 til 2020.

Onsdag 26. oktober fikk SMK Skatteetatens vedtak. Skatteetaten sier i vedtaket at SMK skal etterbetale 195 889 kroner i arbeidsgiveravgift. SMK ilegges ikke tilleggsskatt, blant annet fordi Skatteetaten har gitt uriktig veiledning.  

SMK har i dag, fredag 25. november, varslet Skatteetaten om at kontoret ikke vil klage på vedtaket. SMK har gjort opp arbeidsgiveravgiften, og vil fremover bygge på Skatteetatens lovtolkning.

– Selv om vi nå retter oss etter vedtaket, er SMK uenig i Skatteetatens tolkning av reglene. Vedtaket bygger på regler som gjelder alle pendlere. Lovens formål er at pendlere verken skal tjene eller tape på å pendle. Skatteetatens tolkning leder etter SMKs syn til at mange arbeidstakere vil kunne få til dels betydelige økonomiske tap hvis de må pendle, sier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor.

Hjukse presiserer at grunnen til at SMK likevel ikke klager, er de mange pendlerboligsakene som har skadet tilliten til politikerne.

– Disse reglene gjelder alle pendlere. Det er derfor ikke naturlig at SMK, som har arbeidsgiverfunksjonen for regjeringspolitikere, skal være den som søker generelle avklaringer av pendlerreglene i Skatteklagenemnda. SMK ser frem til at pendlere får nødvendige avklaringer av reglene, gjennom avgjørelser i enkeltsaker og korrekt veiledning. Vi har erfart hvor vanskelig det er å følge reglene når det er uklart hvordan de skal praktiseres og når veiledningen vi får ikke stemmer, sier hun.

Bakgrunn

SMK har arbeidsgiverfunksjon for politikere som jobber i regjeringsapparatet. SMK innberetter derfor politikernes lønn og naturalytelser, blant annet pendlerbolig, til skattemyndighetene. I den forbindelse vurderer kontoret om en ytelse skal innberettes som skattepliktig eller -fri ut fra gjeldende skatteregler. Dersom ytelsen er skattepliktig, skal SMK betale arbeidsgiveravgift for verdien av ytelsen.

Om politikeren skal skatte av pendlerboligen, avhenger av politikerens forhold og skattereglene. SMK ber derfor politikeren om relevante opplysninger og innberetter boligen ut fra de opplysningene kontoret får og vår vurdering av skatteplikten. SMK har bedt Skatteetaten om veiledning i enkelte saker der kontoret har vært i tvil om skatteplikt og innberetning.

For SMKs del omfatter Skatteetatens kontroll 95 politikere som hadde pendlerbolig under regjeringen Solberg i perioden 2017-2020. I et forhåndsvarsel mente Skatteetaten at SMK hadde betalt 353 495 kroner for lite i arbeidsgiveravgift og at 17 politikere hadde skattet feil av pendlerboligen. I svarbrevet til forhåndsvarselet la SMK til grunn en annen lovtolkning enn Skatteetaten. I vedtaket (PDF - NB! Stor fil) har Skatteetaten redusert antallet til 12 personer og summen til 195 889 kroner. SMK blir ikke ilagt tilleggsskatt, fordi Skatteetaten mener feilene har vært unnskyldelige. Her er det blant annet lagt vekt på at Skatteetaten har gitt SMK uriktig veiledning om regelverket.