Statsministeren og forsvarsministeren besøkte den amerikanske marinen

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram hadde mandag møte med den amerikanske marinen om bord på hangarskipet USS Gerald R. Ford.

– USA er vår viktigste allierte. Det amerikanske løftet om støtte til Norge og Europa i krise og krig er avgjørende for vår sikkerhet. Norge og USA har et langvarig og nært forsvarssamarbeid som vi ønsker å videreutvikle, sier Jonas Gahr Støre.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre går på dekket til USS Gerald R. Ford.
Gram og Støre på hangarskipet USS Gerald R. Ford. Foto: Pontus Höög / NTB Lisensinfo

Statsministeren og forsvarsministeren besøkte mandag den amerikanske marinens 2. flåte (US Navy 2nd Fleet) og NATOs operative kommando (Joint Force Command) i Norfolk i USA. Begge disse er ansvarlige for den maritime aktiviteten i Nord-Atlanteren og for samarbeidet mellom USA og Europa. Dette er to områder som også er av stor viktighet for Norge.

– Krigen i Ukraina har skapt en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon. Både USA og Norge trenger god oversikt og forståelse for hvilken aktivitet som pågår i Norges nærområder. Dette er en felles interesse som vi samarbeider godt om, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Reetableringen av marinens 2. flåte og etableringen av NATOs Joint Force Command her i Norfolk er to tydelige uttrykk for at Nord-Atlanteren og Arktis også har blitt viktigere for USA.

– Norge og USA har felles interesser, og det var svært nyttig å få diskutere våre felles utfordringer sammen med våre allierte i USA. At vi møttes nettopp på det amerikanske hangarskipet Gerald R. Ford er et uttrykk for dette tette samarbeidet over Atlanterhavet, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre i svart silhuett mot blå himmel på hangarskipet USS Gerald R. Ford.
Statsminister Jonas Gahr Støre på hangarskipet USS Gerald R. Ford. Foto: Pontus Höög / NTB Lisensinfo

Norge har drevet maritim overvåking i nordområdene sammen med amerikanerne siden 1950-tallet. Dette arbeidet fortsetter, og er blitt styrket ved at Norge har kjøpt inn nye P-8 maritme overvåkingsfly.

– Det norsk-amerikanske forholdet er solid, har dype røtter og er preget av høy tillit. Det kom også fram i møtene vi hadde om bord her på USS Gerald R. Ford. Det er betryggende i den krevende sikkerhetssituasjonen som vi nå befinner oss i, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.