Statsministeren deltar på europeisk toppmøte

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre deltar torsdag 6. oktober på det første toppmøtet i Det europeiske politiske fellesskapet (EPC) i Praha. Temaet for møtet er den russiske angrepskrigen i Ukraina, energikrisen og den økonomiske situasjonen i Europa.

EPC er et nytt forum for politisk dialog i Europa som omfatter totalt 44 land. I tillegg til de 27 EU-landene er det ventet deltakelse fra Balkan-landene Serbia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, Albania, Nord-Makedonia og Kosovo, EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein samt Storbritannia, Tyrkia, Georgia, Ukraina, Moldova, Armenia og Aserbajdsjan.   

– Det at så mange europeiske land samles, er et sterkt signal om at vi stiller opp for Ukraina. Vi står sammen mot Russlands angrepskrig mot et europeisk land, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I EPC skal politiske og sikkerhetspolitiske spørsmål av felles interesse drøftes i en bred europeisk sammenheng. Vertskap for møtet i Praha er det tsjekkiske EU-formannskapet og presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel.

Statsminister Jonas Gahr Støre er en av fire innledere under åpningsseansen i plenum. I tillegg skal han delta på et rundebord om energi og ha samtaler med andre lands regjeringssjefer.

– Vi står foran store utfordringer både denne vinteren og de kommende årene. Norge spiller en viktig rolle i energiforsyningen til Europa, og vi er opptatt av et nært samarbeid med blant annet EU og medlemslandene, sier statsminister Jonas Gahr Støre.