Statsministeren deltok på Mapeis lansering av nytt forskningssenter for bærekraftig betongteknologi

Betong er et av de mest brukte byggematerialene i verden, men selve produksjonen av betong står alene for 7-9 prosent av verdens klimagassutslipp. Industribedriften Mapei på Nord-Odal ønsker å gjøre betongproduksjonen grønnere og har et mål om å bidra til redusere CO2-utslippet fra fastlandsindustrien med ca. 7 prosent innen 2030. Denne uken lanserte de et nytt forskningssenter for bærekraftig betongteknologi.

– Med innovasjon, kunnskap og samarbeid vil Mapei i Nord-Odal skape bærekraftige løsninger som er viktige for det grønne skiftet. Mapei er et bevis på at norske gründere og kompetente ansatte leverer imponerende resultater som har stor betydning for klimaet, lokalsamfunnet, Norge og resten av verden, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han deltok på lanseringen tirsdag 14. november.

Statsministeren peker på at satsingen bidrar til at Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for et nordisk klima
Statsministeren peker på at satsingen bidrar til at Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for et nordisk klima Foto: Statsministerens kontor.

Statsministeren peker på at satsingen bidrar til at Norge kan bli verdensledende på bærekraftig betong for et nordisk klima. Teknologien som utvikles ved det nye senteret i Nord-Odal har stort potensiale til å ta internasjonale markeder.

Under lanseringen annonserte Innovasjon Norge at de støtter Mapeis arbeid med 25,6 millioner kroner. Midlene skal gå til forskning og utvikling av ny bærekraftig og klimareduserende betongteknologi og resirkuleringsløsninger. Mapeis planlagte forskningsprosjekt vil være en viktig satsing for at bedriften kan styrke og skape flere kompetansearbeidsplasser i Nord-Odal.

Mapeis planlagte forskningsprosjekt vil være en viktig satsing for at bedriften kan styrke og skape flere kompetansearbeidsplasser i Nord-Odal.
Mapeis planlagte forskningsprosjekt vil være en viktig satsing for at bedriften kan styrke og skape flere kompetansearbeidsplasser i Nord-Odal. Foto: Statsministerens kontor.

Internasjonalt knutepunkt for utvikling av sirkulære og bærekraftige løsninger

Mapei AS er hovedkontor for Norden og Baltikum med om lag 200 ansatte, og er et datterselskap av Italienske Mapei Spa, som er et globalt ledende selskap innen sement- og betongteknologi. Konsernet har et av de mest avanserte internasjonale forskningslaboratoriene innen betongteknologi ved hovedkontoret i Milano. Forskningssenteret i Nord-Odal vil fungere som Mapeis internasjonale knutepunkt for utvikling av sirkulære og bærekraftige løsninger.