Statsministeren til New York for møter i FNs sikkerhetsråd

Statsminister Jonas Gahr Støre reiste til New York 23. januar for å lede to møter i Sikkerhetsrådet under det norske presidentskapet i januar. Statsministeren vil også møte FNs generalsekretær, samt besøke Equinors havvindprosjekt og møte menneskene bak den norske Oscar-aktuelle filmen "Verdens verste menneske".

Urban krigføring, Afghanistan

Statsministeren skal lede en åpen debatt i Sikkerhetsrådet om beskyttelse av sivile i urban krigføring tirsdag 25. januar. Det er det siste norske signaturarrangementet under Norges presidentskap i Sikkerhetsrådet i januar.

– Krigføring i tettbygde områder skaper enorme og uakseptable menneskelige lidelser, som vi må søke å forebygge. Norge ønsker, sammen med de andre medlemmene i sikkerhetsrådet, å diskutere hva vi kan gjøre for å bedre beskytte sivile når væpnede konflikter utkjempes i byer og tettbygde strøk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsministeren vil også lede et møte i Sikkerhetsrådet om Afghanistan dagen etter. Møtet er viktig både fordi det internasjonale samfunn må gjøre det som er mulig for å avverge den humanitære krisen i Afghanistan, men også fordi Sikkerhetsrådet snart skal forhandle fram et nytt mandat for FNs tilstedeværelse i Afghanistan.

FNs generalsekretær

FNs generalsekretær António Guterres har takket ja til å innlede på begge disse møtene. Statsministeren har også et eget møte med generalsekretæren hvor det legges opp til en diskusjon om de mest aktuelle globale utfordringene og behovet for styrket internasjonalt samarbeid.  

– Jeg ser frem til å møte Guterres og diskutere med ham hvordan vi og FNs medlemsland gjennom styrket internasjonalt samarbeid best kan løse dagens globale utfordringer. Hans visjon for sin andre periode som generalsekretær er inspirerende og strategisk viktig, sier statsministeren.

Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres
Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres i FN-bygningen. Foto: Tor Borgersen/Statsministerens kontor

Verdiskaping gjennom havvind

Equinor inngikk nylig kontrakt med delstaten New York om havvindprosjekter utenfor østkysten av USA. Statsministeren vil besøke havneområdet South Brooklyn Marine Terminal som vil være ilandføringssted for strøm generert fra disse store havvindprosjektene.

– Norge og New York har felles ambisjoner innen fornybar energi og grønn vekst. Jeg er stolt av at Equinor er en betydelig partner i New Yorks ambisiøse satsing på fornybar energi og ser fram til å lære mer om prosjektene, sier Gahr Støre.

Den første strømmen fra Equinors tre havvindprosjekter vil leveres fra 2025, og ifølge Equinor vil prosjektene til sammen produsere strøm tilsvarende behovet til rundt to millioner husstander  bidra med 4,5 milliarder USD i verdiskapning og 5200 arbeidsplasser i delstaten New York.

Statsministeren møter også New Yorks borgermester Eric Adams, hvor tema blant annet er bærekraftig omstilling og teknologiske løsninger på klimautfordringene.

"Verdens verste menneske"

Våren 2021 hadde "Verdens verste menneske", den tredje filmen i regissør Joachim Triers Oslo-trilogi, premiere på filmfestivalen i Cannes. Filmen fikk overstrømmende kritikk, og skuespiller Renate Reinsve vant, som første nordmann, prisen for beste skuespiller.

Filmen er høyaktuell for en Oscar-nominasjon og slippes på amerikanske kinoer 4. februar. Både regissør Trier, skuespiller Reinsve og produsent Andrea Berentsen Ottmar er i New York i forbindelse med lanseringen.

– Det er fantastisk å få kunne møte menneskene bak den kritikerroste filmen "Verdens verste menneske". Filmens suksess viser at det er mulig for norsk filmindustri å ha internasjonale ambisjoner. Jeg vil ønske de lykke til med lanseringen og krysser fingrene for Oscar-nominasjon.

Nominasjonene til Oscar annonseres 8. februar. Prisutdelingen finner sted 27. mars.

Statsminister Jonas Gahr Støre i New York på arrangement i anledning at filmen Verdens verste menneske skal lanseres i USA. Her sammen med regissør Joachim Trier og produsent Andrea Berentsen Ottmar.
Statsminister Jonas Gahr Støre i New York på arrangement i anledning at filmen Verdens verste menneske skal lanseres i USA 4. februar. Her sammen med regissør Joachim Trier og produsent Andrea Berentsen Ottmar. Foto: Pontus Höök / NTB

Møte med president Biden i Washington

Statsminister Støre fikk også et 20 minutter langt møte med USAs president Joe Biden i Washington. Statsministeren var egentlig invitert til Det hvite hus for å møte Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, og møtet med Biden kom i stand på kort tid. Hovedtema for samtalen var situasjonen i Ukraina, men de var også innom Afghanistan og grønn energi.

- Det var et hyggelig og alvorsfylt møte. At dette møtet kom i stand på kort tid er et uttrykk for et bra samarbeid og vennskap mellom USA og Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre, president Joe Biden og sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Det hvite hus.
Statsminister Jonas Gahr Støre, president Joe Biden og sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan i Det hvite hus 27. januar 2022 (foto: Adam Schultz, Det hvite hus).