Statsministerens innledning på pressetreff i Bodø om NATOs luftoperasjonssenter til Reitan
Tale/innlegg | Dato: 20.05.2025 | Statsministerens kontor
Av: Statsminister Jonas Gahr Støre (Stormen bibliotek i Bodø)
– Jeg er glad for å stå her i dag og kunne annonsere at regjeringen har besluttet å tilby Reitan som oppholdssted for NATOs luftoperasjonssenter. Dette er en stor og viktig beslutning for Norge, for vår sikkerhet og for vår trygghet, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Innledningen som fremført (transkribert)
God morgen, alle sammen,
Det er en nydelig morgen for en stor sak. Det er en stor glede å være i Bodø i dag – på det som jeg mener er en historisk dag – for Bodø, for landet vårt og for NATO.
Jeg er glad for å stå her i dag og kunne annonsere at regjeringen har besluttet å tilby Reitan som oppholdssted for NATOs luftoperasjonssenter. Dette er en stor og viktig beslutning for Norge, for vår sikkerhet og for vår trygghet.
Så vet dere – at det er slik at Norge fikk denne tilliten – dette ansvaret – fra NATO, for å kunne tilby et slikt senter. NATO har to i dag, i Tyskland og Spania. Og vi fikk altså nå en mulighet lenger nord.
Og da har regjeringen lagt vekt på det som har vært linjen siden tidlig 2000-tallet. – At nordområdene er Norges fremste strategiske interesseområde. Det er 20 år siden jeg selv ble utenriksminister da vi definerte dette som en linje i regjeringens plattform. Denne prioriteringen gjenspeiles også i hvordan vi organiserer vårt forsvar og hvordan vi legger til rette for våre NATO-allierte.
Akkurat den geografiske beliggenheten er ikke avgjørende for det det senteret gjør. – Fordi det senteret gjør, er å planlegge, styre og koordinere luftoperasjoner i et veldig stort område. Og det er et stort ansvar som skal utføres av flere hundre mennesker fra vårt land og fra allierte som kommer til landet vårt.
Men beslutningen om å legge det i nord, har for meg en sikkerhetspolitisk begrunnelse ved at vi viser at NATO også hører hjemme her i nord – og NATO har et ansvar også her i nord. Og at vi har erfaringer i nord som samlet sett gir et veldig godt miljø og ramme for den oppgaven.
Beslutningen vi har tatt følger forsvarssjefens anbefaling og tar også utgangspunkt i at Bodø-regionen er – og har blitt utviklet – til en viktig forsvars- og beredskapsregion.
Så når luftoperasjonssenteret legges hit, så styrker vi hele regionen som knutepunkt – i mange forskjellige sammenhenger – for å løse oppdrag for vårt forsvar og for Alliansen.
Som jo alle vet – her på biblioteket Stormen i Bodø – men for dere som ikke sitter så tett på nå, så huser Bodø allerede Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) – som jo er helt sentralt i Forsvaret vårt – og sjef Luftforsvaret. Og viktige sivile funksjoner også, som for eksempel Hovedredningssentralen.
Slik at det er samlet miljø her – og vi har et universitet og vi har et kulturmiljø her. Her feiret vi den europeiske kulturhovedstaden for kort tid tilbake. Og så har vi jo normalt et svært godt fotballag her – som for europeere, som nå ser frem til å komme hit til Norge – så kan de flytte hit og se et lag som slår Roma og Lazio på en god dag.
Så vil jeg si at vi har hatt muligheten til å vurdere to veldig gode alternativer for denne plasseringen – å legge dette senteret enten til Bodø eller til Rygge i Østfold. Og jeg at vet det er mange som ville ha senteret til Rygge. Det forstår jeg. De har vært engasjerte, de har hatt gode argumenter. Regjeringen har grundig vurdert fordeler og ulemper ved begge. Jeg har full tiltro til at Forsvaret vil få gode lokaler, et sterkt NATO-miljø og kompetente forsvarsmedarbeidere hit til Bodø. Det er av stor betydning at vi flytter NATO nordover, for forsvaret av Norge har sitt tyngdepunkt i nord.
Den store styrkingen vi gjør nå av Forsvaret – et enstemmig Storting står bak dette – vil i første rekke sees i nord, på land og også i sjøområdene. Ikke minst etter at Finland og Sverige kom ned i NATO. Opprettelsen av et tredje regionalt luftoperasjonssenter er egentlig en forutsetning for at alle de tre nordiske land skal kunne innlemmes under samme hovedkvarter – og dette hovedkvarteret for NATO ligger i Norfolk, Virginia; der har jeg vært to ganger og sett dette under oppbygging. Det er nå mange nordmenn som jobber det. Vi kommer til å få som følge av det et mer robust forsvar av Norge og våre allierte.
Derfor vil jeg ønske NATOs luftoperasjonssenter velkommen til Reitan og Bodø – og gratulere Bodø med at det kommer hit.
Så et par opplysninger til som gjelder hvordan vi skal jobbe videre med dette. For å løse dette oppdraget, som er et stort oppdrag – som vi gjør på vegne av 31 andre allierte – så må Forsvaret også flytte noen stillinger fra Sørreisa til Bodø. Og anslaget er at det må flyttes om lag 40 årsverk fra Sørreisa. Det skaper også engasjement, det er forståelig; derfor vil jeg også si, til de som er bekymret, at nye stillinger vil komme til, i Sørreisa. Luftforsvarets skole skal styrkes – den ligger i Sørreisa. Og det skal etableres et regionalt vedlikeholdssenter for radarer. Det etableres et alliert treningssenter for amfibieoperasjoner underlagt Hæren. Og det er faktisk planlagt å bygge for opp mot 1 milliard kroner i Sørreisa. Så – med andre ord – dette historiske stedet for forsvaret av Norge vil fortsatt spille en viktig rolle.
Så skal jeg avslutte med å si at jeg på dette besøket nordover skal videre til Alta og så til Kirkenes der det er en konferanse. Kirkenes og Sør-Varanger er jo i en spesielt krevende situasjon på grunn av sanksjoner mot Russland, nedgang i handel, og så videre. Det må vi diskutere og møte og stille opp som fellesskap.
Så vil jeg avslutte besøket her i nord med å ta imot NATOs generalsekretær – som kommer på besøk til Norge. Og vi skal være sammen – ikke langt unna her, i Ofoten-regionen, for å vise hvordan alliert mottak virker og hvordan allierte trener sammen.
Jeg kan avslutningsvis si at Arktis, og vi er i den store regionen når vi er her, får en viktigere rolle og en planlagt, forutsigbar og gjennomtenkt rolle i NATO nå. Og det er ikke noe mer ‘hemmelig’ i det enn at NATO skal selvfølgelig dekke hele NATOs geografi.