Stavanger Aftenblad får Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettspris

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

– «Politimakt mot barn» er et viktig journalistisk prosjekt som viser at undersøkende journalistikk kan være avgjørende for å avdekke brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettspris for 2022 ble i dag gitt til Stavanger Aftenblad. Prisen deles ut annethvert år til journalistikk som i særlig høy grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

En gruppe journalister, researchere, utviklere og designere i Stavanger Aftenblad får prisen for et omfattende sakskompleks kalt «Politimakt mot barn», som er publisert over en periode på halvannet år. Arbeidet består av flere dokumentarer, over 50 nyhetsartikler, videoer, podkaster m.m. Den første dokumentaren om «Politimakt mot barn» ble publisert i februar 2021.

– Uten den frie journalistikken har vi ikke et demokrati. Uten redaksjoner som graver og undersøker, er det mange svake i samfunnet som ikke ville hatt en stemme. Vi er helt avhengige av at journalister stiller kritiske spørsmål og holder myndighetspersoner ansvarlige. Jeg vil derfor berømme Stavanger Aftenblad for jobben som er gjort i dette prosjektet. Gjennom imponerende research har de gått til kjernen av pressens samfunnsoppdrag, som handler om å avdekke kritikkverdige forhold, og beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter, institusjoner, private foretak, eller andre, sier Trettebergstuen.

Prisen går til følgende personer i Stavanger Aftenblad:

Tove Bjørnå (journalist), Thomas Ergo (journalist), Tor-Arne Vikingstad (journalist), Øyvind Røysland (utvikler), Christine Andersen Johnsen (research), Hanne Undem (research), Inga Sverdrup (design).

Prisen ble utdelt under Norsk Redaktørforenings høstmøte på Pressens Hus i Oslo. Prisen er en pengegave på 100 000 kroner, og et trykk av kunstneren Cathrine Alice Liberg.

Juryens begrunnelse (.pdf)

Juryen har bestått av Jens Barland, førsteamanuensis og prorektor ved Høyskolen Kristiania, Kiran Aziz, leder for ansvarlige investeringer hos KLP Kapitalforvaltning, Hege Lamark, dosent ved Nord Universitet