Tildeles medaljen for edel dåd etter angrepet 25. juni

Regjeringen vil hedre tolv personer med medaljen for edel dåd for deres uvurderlige innsats under angrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022.

- Natt til 25. juni i fjor ble vi vekket av nyheten om et brutalt angrep som rammet skeive hardt. Det var også et angrep mot vårt demokrati og våre verdier. Den natten var det enkeltpersoner som utviste et spesielt heltemot og avverget at flere liv gikk tapt. Jeg vil takke dem. De har vært utsatt for en enorm påkjenning og vist et stort mot, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

I angrepet ble to personer drept og mange skadet da en bevæpnet person avfyrte en rekke skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub midt i Oslo sentrum. Gjerningsmannen ble overmannet av flere personer som var i området og som holdt ham nede til politiet ankom.

- Medaljen for edel dåd er en av de høyest rangerte sivile utmerkelsene i Norge, og den største utmerkelsen for en redningsdåd. Det er svært sjelden medaljen deles ut. De sivile gjorde en helt ekstraordinær innsats, og med denne medaljen vil vi hedre hver og en av dem, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Av de 12 som tildeles medaljer, vil én få medaljen i gull, mens elleve får medaljen i sølv, hvorav én tildeles post mortem. Den offisielle overrekkelsen av medaljene vil skje i 2024.

Medaljen for edel dåd blir utdelt av Nærings- og fiskeridepartementet, etter innstilling fra Sjøfartsdirektoratet. Bakgrunnen er at slike redningsdåder historisk har skjedd på sjøen, og maritim næring er underlagt departementets ansvarsområde.

For mer informasjon om tildelingene se Offisielt fra statsråd 15. desember 2023

Fakta:

  • Medaljen for edel dåd ble innstiftet i Norge i 1885.
  • Medaljen i gull er rangert som den 7. høyeste utmerkelse man kan få i Norge, mens medaljen i sølv er rangert som nr. 14. Terskelen for å dele ut medaljen er meget høy.
  • Betingelsen for tildeling av medaljen er at redningspersonen har handlet for å redde menneskeliv eller utført tilsvarende redningsgjerning, og med det utsatt sitt eget liv for fare.
  • Sist gang medaljen ble utdelt var til en person som mistet livet da han reddet et barn fra å drukne i november 2021 på Karmøy. Medaljen ble utdelt i sølv, post mortem. Før det ble medaljen utdelt i forbindelse med angrepet på Al-Noor Moskeen 10. august 2019, hvor én person ble tildelt medaljen i gull og én i sølv. Medaljen ble òg utdelt i forbindelse med terrorangrepene 22. juli 2011. Da ble fem personer tildelt medaljen i gull og 16 i sølv for deres innsats i redningsarbeidet ved Utøya, samt én person ble tildelt medaljen i sølv for sin innsats i Regjeringskvartalet.