Viktig milepæl: statsministeren åpnet besøkssenteret til Northern Lights

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Tirsdag 18. oktober åpnet statsminister Jonas Gahr Støre besøkssenteret til Northern Lights i Øygarden.

– CO2-håndtering er viktig for å nå målene i Parisavtalen, og er en mulighet for å skape nye, grønne arbeidsplasser i Norge. Vi markerer nå neste steg ved å åpne Northern Lights besøkssenter. Det vil ha stor betydning av mange grunner, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Støre klipper snor og åpner besøkssenter på Northern Lights.
Statsminister Støre klipper snoren og åpner dermed besøkssenter på Northern Lights. Administrerende direktør i Northern Lights til venstre. Foto: Arne Reidar Mortensen, Equinor

Ved å utvikle den første infrastrukturen for transport og lagring av CO2, vil besøkssenteret fungere som demonstrasjonsarena for fremtidige lagringsprosjekter.

Regjeringen viderefører satsingen

Northern Lights er en del av det norske prosjektet for fullskala karbonfangst- og lagring (carbon capture and storage CCS), som er kalt Langskip.

–  Vi ser en økende interesse for fangst og lagring av CO2, både blant norske aktører og i landene rundt oss. Regjeringen viderefører satsingen på CO-håndtering og Langskip - det største klimaprosjektet i industrien noensinne og et viktig grep mot globale klimaendringer, sier statsministeren.

–  Åpningen av besøkssenteret til Northern Lights er viktig for å vise dette fram til besøkende fra inn- og utland, politikere og næringsliv. På denne måten kan vi vise hva CCS kan tilby for å skape arbeidsplasser, utvikle industrier og redusere utslipp, sier Gahr Støre.

For mange bransjer er karbonfangst og -lagring en nøkkelteknologi for å redusere utslipp.

– CCS er en av de nødvendige byggesteinene for å nå våre felles klimamål, sier statsministeren.