Vil bedre rettighetene til personer med funksjonsnedsettelse

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Den 16.-17. februar ble det internasjonale toppmøtet Global Disability Summit arrangert digitalt i Norge. Der uttalte flere av verdens ledere at de vil arbeide for å sette rettigheter for personer med funksjonsnedsettelse på agendaen i årene framover. Til sammen ga 188 aktører 1300 forpliktelser til dette arbeidet.

– I dag er vi alle del av noe viktig for å endre livene til millioner av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Og dette er bare begynnelsen, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han åpnet det globale toppmøtet.

Flere av verdens ledere sa at de vil arbeide for å sette rettigheter for personer med funksjonsnedsettelse på agendaen i årene framover.
Flere av verdens ledere sa at de vil arbeide for å sette rettigheter for personer med funksjonsnedsettelse på agendaen i årene framover. Foto: Stine Østby.

På toppmøtet deltok stats- og regjeringssjefer, ministre, FNs generalsekretær og nærmere 7000 deltagere. Regjeringer, FN-organisasjoner, sivilsamfunnsorganisasjoner, organisasjoner for personer med funksjonsnedsettelse og privat næringsliv forpliktet seg til å skape et mer inkluderende samfunn. Dette er et løft fra det første globale toppmøtet i London i 2018.

Vil gi samme rettigheter til alle
Norge, Ghana og International Disability Alliance var vertskap for det andre globale toppmøtet for personer med nedsatt funksjonsevne. Etter to dager med taler, forpliktelser, panelinnlegg og kulturelle innslag fra hele verden, konkluderte utviklingsminister Tvinnereim i sitt sluttinnlegg med at toppmøtet har skapt en bevegelse for inkludering av personer med funksjonsnedsettelse. Hun var tydelig på at bevegelsen ikke stopper før alle har oppnådd de samme rettighetene.

Ga stafettpinnen videre til Tyskland og Jordan
For at  ikke bevegelsen skal stoppe med Oslo-toppmøtet, overlot utviklingsministeren stafettpinnen til Tyskland og Jordan, som arrangerer neste Global Disability Summit sammen med International Disability Alliance i 2025.

– Jeg er trygg på at Tyskland og Jordan, sammen med International Disability Alliance, vil videreføre det som vi alle startet i London og nå har videreført i Oslo, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Toppmøtet ble åpnet 16. februar av statsminister og med-vert Jonas Gahr Støre. Under åpningen deltok også FNs generalsekretær António Guterres og de to andre med-vertene, Ghanas president Akufo-Addo og presidenen for International Disability Alliance, Yannis Vardakastanis.