Forsiden

Vil ha vekst og arbeidsplasser i nord

Statsminister Jonas Gahr Støre og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran dro onsdag på båttur med representanter fra nordnorsk næringsliv for å få innspill til hvordan regjeringen kan legge til rette for vekst og arbeidsplasser i nord.

– Det er veldig nyttig å få innspill fra de som har bokstavelig talt har skoene på.  Det er næringslivet som har skaperkraften og kreativiteten som skal til for å skape vekst og flere arbeidsplasser, og vi er helt avhengige av tett dialog med næringslivet og partene i arbeidslivet for å finne de gode politiske løsningene som kan legge til rette for det, sier statsminister Støre. 

Temaene som ble diskutert er Nord-Norges konkurransefortrinn, det grønne skiftet og den sikkerhetspolitiske situasjonen. 

– Nord-Norge er en region som er rik på ressurser, og som har mange muligheter vi må gripe. Nord-Norge kan spille en avgjørende rolle i det grønne skiftet, og har store muligheter innen reiseliv, havbruk og fiskeri, og flere andre næringer. Men da må det være attraktivt å leve og jobbe i Nord-Norge, og det er et viktig mål for regjeringen, sier statsministeren.

– Nord-Norge merker konsekvensene av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen som følge av krigen i Ukraina, og store deler av næringslivet er rammet av sanksjonene mot Russland, sier statsminister Støre.

– Vi velger ikke vår geografi, og vi må forvente at det vanskelige forholdet til Russland vil vare i lang tid framover. Da er det viktig for oss å bidra til at næringslivet får stabile og forutsigbare rammebetingelser, sier Støre. 

Deltakerne på næringslivsmøte i Tromsø samlet på helikopterdekket
Deltakerne på møtet samlet på helikopterdekket: Statsminister Jonas Gahr Støre, fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, Brim Explorer v/CEO Agnes Arnadottir, Hurtigruten v/ SVP Marine Operations Gerry Larsson-Fedde, Ellingsen Seafood v/ adm. dir Line Ellingsen, BioMar Myre v/adm. dir Håvard Jørgensen, Leverandørutvikling Havbruk i Nord-Troms og Finnmark v/Ina Jakobsen, Finnfjord smelteverk v/ daglig leder Geir-Henning Wintervoll, Mo Industripark v/direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Kim Andre Åsheim, Grieg Seafood Finnmark v/CFO Atle Harald Sandtorv, Berlevåg industripark v/prosjektleder Kjell Richardsen, regionleder LO Troms og Finnmark Bjørn Johansen, regiondirektør i NHO Arktis Sigrid Ina Simonsen, ordfører i Tromsø Gunnar Wilhelmsen, rektor UIT Norges arktiske universitet Dag Rune Olsen, administrerende direktør Havforskningsinstituttet Nils Gunnar Kvamstø og direktør i Norsk Polarinstitutt Ole Arve Misund. Foto: Anne Kristin Hjukse / Statsministerens kontor