Foreløpig vedtak om forbud mot flytting av barn og foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse av nyfødt barn, jf. § 4-9 første ledd.

§ 4-8 omhandler forbud mot flytting av barn og vedtak om omsorgsovertakelse av barn som bor utenfor hjemmet. Det er fylkesnemnda som har kompetanse til å treffe vedtak etter § 4-8.

Fordi det i enkelte tilfelle kan haste med å treffe vedtak etter § 4-8, kan det i henhold til § 4-9 første ledd treffes foreløpig vedtak om forbud mot flytting og foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse av et nyfødt barn før barnet er flyttet til foreldrene. Det kan ikke treffes foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse etter § 4-8 annet ledd første punktum eller etter tredje ledd.

Foreløpig vedtak om forbud mot flytting. Vilkår og anvendesesområde.

Bestemmelsen om flytteforbud kommer til anvendelse når barneverntjenesten har medvirket til å plassere barnet utenfor hjemmet som et frivillig hjelpetiltak og når foreldrene har plassert barnet hos andre på egen hånd (dvs. uten bistand fra barneverntjenesten). Bestemmelsen gjelder både når barnet er plassert hos private, og når barnet er plassert frivillig i institusjon, f.eks. i en barneverninstitusjon eller i institusjon under det psykiske helsevern.

Bestemmelsen kommer ikke til anvendelse når barnet bor utenfor hjemmet sammen med en eller begge foreldrene, som f.eks. når mor og barn bor på mødrehjem med hjemmel i § 4-4 femte ledd. Barneverntjenesten kan ikke i disse tilfellene anvende flytteforbudsbestemmelsen for å hindre at moren tar barnet med seg hvis hun selv flytter fra institusjonen. I disse tilfellene vil imidlertid § 4-6 annet ledd kunne komme til anvendelse.

Vilkåret for å treffe foreløpig vedtak om forbud mot flytting er at både vilkårene i § 4-8 første ledd og § 4-9 første ledd er til stede. Dette innebærer at slikt vedtak bare kan treffes dersom det ikke er rimelig grunn for flyttingen eller dersom den kan være til skade for barnet og de interesser bestemmelsen skal ivareta kan bli vesentlig skadelidende om ikke vedtaket treffes og gjennomføres straks.

Bestemmelsen er først og fremst ment å komme til anvendelse i situasjoner der barnet i en lengre periode har vært atskilt fra foreldrene og der et for brått miljøskifte er uheldig for barnet. Det fremgår imidlertid av lovens forarbeider at bestemmelsen ikke er begrenset til å gjelde de tilfeller hvor plasseringen har vart i lengre tid.

I henhold til § 4-8 første ledd tredje punktum skal barneverntjenesten i løpet av den tiden som er fastsatt for flytteforbudet legge forholdene til rette for at flytting kan skje med minst mulig ulempe for barnet. Det kan imidlertid tenkes at det i løpet av den tid som er satt for flytteforbudet, viser seg at vilkårene for omsorgsovertakelse er til stede. I slike tilfeller må barneverntjenesten fremsette forslag om omsorgsovertakelse for fylkesnemnda innen fristen i § 4-9 tredje ledd, jf. nærmere om dette under pkt. 5.4.

Det er ikke noe vilkår for å anvende flytteforbudsbestemmelsen at foreldrene generelt har manglende omsorgsevne. Selv om foreldrene har tilfredsstillende omsorgsevne kan en brå tilbakeflytting til foreldrene være skadelig for barnet slik at det likevel kan være nødvendig å treffe vedtak om forbud mot flytting.

Vedtak om flytteforbud forutsetter at barnet blir hvor det er. Formålet med bestemmelsen er jo nettopp, som ovenfor nevnt, å skåne barnet for et for brått miljøskifte.

Et foreløpig vedtak om forbud mot flytting kan treffes for inntil tre måneder.

Barneverntjenesten har ikke adgang til å treffe foreløpig vedtak om begrensninger i foreldrenes samvær med barnet når det er truffet foreløpig vedtak om forbud mot flytting (jf. barnevernloven § 4-9 annet ledd som bare viser til § 4-8 annet ledd annet punktum som gjelder omsorgsovertakelse for nyfødte.) At det ikke er adgang til å regulere eller begrense samvær mellom barn og foreldre når det er truffet vedtak om flytteforbud er en naturlig konsekvens av at foreldrene fortsatt har foreldreansvaret for barnet med de begrensninger som følger av flytteforbudsvedtaket. Det vil tvertimot være i samsvar med bestemmelsens intensjoner at det etableres best mulig kontakt mellom foreldrene og barnet i denne perioden.

Foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse for et nyfødt barn. Vilkår og anvendelsesområde.

I enkelte tilfeller kan det være behov for å gripe inn med akuttvedtak for å forhindre at foreldre som ikke er i stand til å ivareta omsorgen tar et nyfødt barn med seg hjem fra sykehuset etter fødselen. I slike tilfeller gir loven hjemmel til å treffe foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse.

Vilkåret for å treffe foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse for et nyfødt barn før barnet har flyttet til foreldrene er at både vilkårene i § 4-8 annet ledd annet punktum og § 4-9 første ledd er til stede. Vilkåret for å treffe slikt foreløpig vedtak er derfor at det er overveiende sannsynlig at flyttingen til foreldrene vil føre til en situasjon eller risiko for barnet som nevnt i § 4-12 første ledd (som angir grunnvilkårene for omsorgsovertakelse) og at de interesser bestemmelsen skal ivareta kan bli vesentlig skadelidende om vedtaket ikke treffes og gjennomføres straks.

Typiske situasjoner som kan tenkes å nødvendiggjøre tiltak etter denne bestemmelsen kan være at foreldrene er tungt belastede rusmisbrukere og av denne grunn er ute av stand til å ivareta omsorgen for barnet. I slike tilfeller hender det også at barnet er født med abstinenssymptomer på grunn av morens misbruk under svangerskapet, noe som ofte innebærer at barnet har behov for særlig oppfølging og pleie. Andre situasjoner som i noen tilfeller kan berettige vedtak om omsorgsovertakelse for nyfødt barn, er at foreldrene har alvorlige psykiske lidelser eller er psykisk utviklingshemmet i en slik grad at dette gjør dem uegnet til å ha omsorgen for barnet. Eksemplifiseringen her er ikke ment å være uttømmende.

Vedtak om omsorgsovertakelse for nyfødte barn, og da i særlig grad foreløpig vedtak om dette, kommer bevismessig i en særstilling, fordi foreldrene i disse tilfellene faktisk ikke har utøvet omsorgen for barnet. Ved vurderingen av om vilkårene for omsorgsovertakelse er til stede, må det derfor foretas en prognosevurdering med hensyn til foreldrenes evne til å ivareta omsorgen for barnet. Når foreldrene har hatt omsorg for barn tidligere, kan dette si noe om foreldrenes generelle omsorgsevne, men kan likevel ikke alltid være avgjørende. Det er foreldrenes nåværende situasjon som må være utgangspunktet for den vurdering som skal foretas.

Ved vurderingen av om barnet kan komme i en situasjon som nevnt i § 4-12 første ledd må barneverntjenesten vurdere om foreldrene med bistand i hjemmet eller andre hjelpetiltak etter § 4-4 vil kunne gi barnet forsvarlig omsorg, (jf. § 4-8 annet ledd tredje punktum), inntil sak om omsorgsovertakelse vil kunne bli forberedt og behandlet av henholdsvis barneverntjenesten og fylkesnemnda på vanlig måte. Det kan være grunn til å minne om at foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse for et nyfødt barn er et særdeles inngripende tiltak, og at slikt vedtak bare må treffes helt unntaksvis. Barneverntjenesten bør i tråd med dette bestrebe seg på å legge forholdene til rette for at foreldrene kan ta hånd om barnet på egen hånd ved å sette inn de nødvendige hjelpetiltak. Også når det gjelder omsorgsovertakelse av spedbarn, er hovedregelen at omsorgsvedtaket skal forberedes og behandles på vanlig måte av barneverntjenesten og fylkesnemnda.

Plasseringsalternativene

Plassering må foretas innenfor rammen av de plasseringsalternativer som følger av lovens § 4-14. Det mest aktuelle vil være plassering på spedbarnshjem eller i (beredskaps)fosterhjem inntil spørsmålet om omsorgsovertakelse er behandlet i fylkesnemnda. I de tilfelle foreldrene lever hver for seg, kan det også være aktuelt å vurdere plassering hos barnets far. Når det gjelder spørsmålet om fosterhjemsplassering hos biologiske foreldre, vises til Barne- og familiedepartementets retningslinjer, datert 23. november 1993, om Fosterhjemsplassering hos biologiske foreldre (Q-0835 TRE).

Foreløpig vedtak om samvær/sperret adresse for nyfødt barn

Også når det er truffet foreløpig vedtak om omsorgsovertakelse for nyfødt barn kan det treffes foreløpig vedtak om samvær og sperret adresse, jf. § 4-9 annet ledd. Også i disse tilfellene er det hensynet til barnets beste som må være avgjørende for vurderingen av samværsordningen. Det har blitt anført mot å nekte foreldrene samvær med barnet i slike tilfeller, at barnet ikke har behov for samvær med foreldrene fordi det ikke er en etablert tilknytning mellom dem. Etter departementets oppfatning er dette ikke en holdbar begrunnelse for å nekte samvær. Dersom samvær ikke vil være til skade for barnet, bør foreldrene gis rett til samvær. Et vedtak om foreløpig omsorgsovertakelse er ikke endelig, og dersom fylkesnemnda senere skulle komme til at omsorgen skal tilbakeføres foreldrene, vil det være svært uheldig for forholdet mellom barnet og foreldrene at det ikke er etablert en samværsordning.