Midlertidig vedtak om og tilbakehold i institusjon uten eget samtykke

Jf. barnevernloven § 4-25 annet ledd annet punktum jf. § 4-24.

Vilkår og anvendelsesområde

I henhold til § 4-24 første ledd kan et barn som har vist alvorlige atferdsvansker ved alvorlig eller gjentatt kriminalitet, ved vedvarende misbruk av rusmidler eller som har vist alvorlige atferdsvansker på annen måte plasseres og tilbakeholdes i institusjon uten eget samtykke. Vedtak etter § 4-24 skal treffes av fylkesnemnda etter forslag fra kommunens barneverntjeneste.

Etter § 4-25 annet ledd annet punktum kan det treffes midlertidig vedtak etter § 4-24 av barnevernadministrasjonens leder eller av påtalemyndigheten. § 4-6 annet, fjerde og femte ledd gjelder tilsvarende.

Vilkåret for å treffe et midlertidig vedtak etter § 4-25 annet ledd annet punktum, jf. § 4-24, er for det første at vilkårene i § 4-24 første ledd er til stede, dvs. at barnet har vist alvorlige atferdsvansker som beskrevet i denne bestemmelsen. Det er videre et tilleggsvilkår at det er fare for at barnet kan bli vesentlig skadelidende om vedtaket ikke treffes og gjennomføres straks, jf. § 4-6 annet ledd som gjelder tilsvarende. Dersom risikoen for barnet kan reduseres til et akseptabelt nivå ved at det settes inn frivillige hjelpetiltak, enten i barnets hjemmemiljø eller ved frivillig institusjonsplassering, vil vilkårene for å treffe tvangsvedtak med hjemmel i § 4-25 ikke være til stede. Det er altså ikke tilstrekkelig for å treffe midlertidig vedtak for barn med atferdsvansker at vilkårene i § 4-24 er til stede. Det må foreligge et akutt behov for plasseringen som ikke kan avhjelpes ved mindre inngripende tiltak i påvente av ordinær behandling. Hovedregelen er at tiltak som omhandlet i § 4-24 skal forberedes og behandles på vanlig måte av barneverntjenesten og fylkesnemnda.

Tiltak etter barnevernloven kan bare treffes overfor barn under 18 år. Dette gjelder også tiltak etter lovens § 4-24. Tiltak etter § 4-24 første og annet ledd kan imidlertid gjennomføres slik fylkesnemnda har bestemt selv om ungdommen fyller 18 år i løpet av plasseringstiden, jf. § 4-24 tredje ledd. Forutsetningen er imidlertid at fylkesnemnda har truffet vedtak og at vedtaket er iverksatt før fylte 18 år. Det er således ikke tilstrekkelig at det er truffet et midlertidig vedtak om plassering etter § 4-25 og at dette er midlertidig godkjent av fylkesnemnda før fylte 18 år.

Hverken barneverntjenesten eller påtalemyndigheten har kompetanse til å treffe vedtak som regulerer samvær mellom barnet og foreldrene i disse tilfellene. På samme måte som når fylkesnemnda har truffet vedtak om plassering i henhold til lovens § 4-24 må spørsmålet om samvær i disse tilfellene avgjøres ut fra formålet med institusjonsoppholdet og de begrensninger med hensyn til besøk som institusjonen finner nødvendig ut fra hensynet til den daglige drift.