1 Innledning

1 Innledning

Stortinget fattet 23. november 2000 vedtak til lov om endringar i lotteriloven. Lovendringene gir blant annet lovgrunnlaget for Lotteritilsynet og Lotterinemndas virksomhet og gebyrfinansieringen av disse organene. Det foreslås at lovvedtaket sanksjoneres og settes i kraft fra 1. januar 2001, jf. punkt 2 nedenfor.

Både alkoholloven og lotteriloven har inneholdt forbud mot alkoholholdige drikkevarer som gevinst i lotterier. Ved en endring i alkoholloven i 1997 ble det åpnet for slike gevinster i private smålotterier. Etter endringene i lotteriloven åpner nå begge lovene for dette. Det foreslås derfor at også endringen i alkoholloven fra 1997 settes i kraft fra 1. januar 2001, jf. punkt 3 nedenfor.

Etter endringene i lotteriloven skal klager over vedtak fattet av Lotteritilsynet i første instans avgjøres av en klagenemnd, Lotterinemnda, oppnevnt av Kongen, jf. punkt 4 nedenfor.

Endringene i lotteriloven forutsetter at det ved forskrift gis nærmere regler om blant annet gebyrfinansieringen av den nye lotteriforvaltningen, og det må dessuten foretas endringer i mange forskrifter som fortsatt skal gjelde, jf. punkt 5 nedenfor. Et forskriftsutkast var på høring fra 16. november til 7. desember 2000.

Resolusjonen her har vært forelagt Finansdepartementet, Kulturdepartementet og Landbruksdepartementet (departementene i Koordineringsutvalget for spill og lotterier) samt Sosial- og helsedepartementet. Ingen av dem har merknader.

For øvrig nevnes at det ved kongelig resolusjon 15. desember 2000 ble besluttet at forvaltningsansvaret for lotteriloven med forskrifter og det administrative ansvaret for Lotteritilsynet og Lotterinemnda overføres fra Justisdepartementet til Kulturdepartementet 1. januar 2001.