Forskrift om Lotteritilsynet...

Forskrift om Lotteritilsynet og Lotteri-registeret m.m.

Fastsatt ved kongelig resolusjon 21. desember 2000

med hjemmel i lov 24. februar 1995 nr. 11 om lotterier m.v. § 3 og lov 21. desember 2000 om endringar i lov 24. februar 1995 nr. 11 om lotterier m.v. avsnitt II

Fremmet av Justis- og politidepartementet

Kapittel 1 Lotterimyndighetene

§ 1-1 Kontrollmyndighet

Lotteritilsynet og politiet er kontrollmyndighet etter lotteriloven.

Kontrollmyndigheten fører tilsyn og kontroll med lotterivirksomhet og fatter nødvendige vedtak for å sikre gjennomføring av bestemmelser gitt i eller i medhold av lotteriloven.

§ 1-2 Lotteritilsynet

Lotteritilsynet skal føre kontroll med at bestemmelser som er gitt i eller i medhold av lotteriloven blir overholdt. Lotteritilsynet avgjør saker som er lagt til Lotteritilsynet i eller i medhold av lotteriloven, og er klageorgan for vedtak truffet av politiet i medhold av lotteriloven.

Lotteritilsynet har ansvar for statskontrollen ved Norsk Tipping AS i henhold til lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. § 14 og departementets instruks.

Lotteritilsynet har ansvar for Statens kontrollkomité ved Norsk Rikstoto og Statens inspektører ved baner i henhold til departementets nærmere bestemmelse etter lov 1. juli 1927 nr. 3 om veddemål ved totalisator.

§ 1-3 Lotterinemnda

Lotterinemnda er klageinstans for Lotteritilsynets vedtak etter lotteriloven i første instans.

Kapittel 2 Godkjenning og autorisasjon m.m.

§ 2-1 Godkjenning av organisasjoner og foreninger m.v.

Organisasjoner og foreninger m.v. som skal avholde lotteri med omsetning over kr 100.000, må godkjennes av Lotteritilsynet etter lotteriloven § 4 b. Politiet godkjenner organisasjoner og foreninger som avholder bingo uten bistand av entreprenør. Godkjenning kan bare gis til organisasjoner og foreninger som er registrert i Enhetsregisteret og som ivaretar samfunnsnyttige eller humanitære formål.

§ 2-2 Autorisasjon av entreprenører

Entreprenører som skal drive lotteri på vegne av godkjente organisasjoner og foreninger m.v., må ha autorisasjon fra Lotteritilsynet. Med entreprenør menes foretak som helt eller delvis forestår gjennomføring av lotteri etter lotteriloven.

Autorisasjon kan kun gis til foretak

a) som ved fremleggelse av politiattest fra strafferegisteret kan godtgjøre at styrets leder og daglig leder, eller om slike ikke finnes, innehaver eller ansvarlige deltakere, ikke har gjort seg skyldig i straffbare forhold i tilknytning til økonomisk virksomhet eller virksomhet etter lotteriloven, og

b) som er suffisiente, det vil si at verdien av dets eiendeler må overstige foretakets samlede forpliktelser, og som dessuten ved fremleggelse av utskrift fra Konkursregisteret kan dokumentere at foretaket ikke er under konkursbehandling, og

c) som er registrert i Enhetsregisteret.

For utenlandske entreprenører avgjør Lotteritilsynet hvilken dokumentasjon som skal kreves i tillegg til eller i stedet for attester og utskrifter som nevnt i bokstav a og b.

Ved skifte av styrets leder eller daglig leder skal det sendes melding til Lotteritilsynet, vedlagt politiattest som nevnt i annet ledd bokstav a.

Ved Lotteritilsynets vurdering etter annet ledd bokstav a kan det ses bort fra forhold av mindre alvorlig karakter og forhold som ligger langt tilbake i tid.

§ 2-3 Autorisasjon av lokalinnehavere

Lokalinnehaver som mottar godtgjørelse for utleie av fast lokale til lotterivirksomhet må ha autorisasjon fra politiet på det sted lokalinnehaveren har sitt forretningssted.

Autorisasjon kan kun gis til foretak

a) hvor styrets leder og daglig leder, eller om slike ikke finnes, innehaver eller ansvarlige deltakere, ikke har gjort seg skyldig i straffbare forhold i tilknytning til økonomisk virksomhet eller virksomhet etter lotteriloven, og

b) som er registrert i Enhetsregisteret

Ved politiets vurdering etter annet ledd bokstav a kan det ses bort fra forhold av mindre alvorlig karakter og forhold som ligger langt tilbake i tid.

§ 2-4 Tilbakekall av godkjenning og autorisasjon

Vedtak om tilbakekall av godkjenning eller autorisasjon etter lotteriloven § 14 skal gis en tidsavgrenset gyldighet på maksimalt 2 år. Det må søkes om ny godkjenning eller autorisasjon etter utløpet av tilbakekallsperioden.

§ 2-5 Regnskapsplikt

Godkjente organisasjoner og foreninger og autoriserte entreprenører og lokalinnehavere har regnskapsplikt etter regnskapsloven uavhengig av om de faller inn under unntaksbestemmelser gitt i eller i medhold av regnskapsloven. De plikter å sende inn årsregnskap til Regnskapsregisteret etter reglene i regnskapsloven kapittel 8.

Lotteritilsynet kan gi dispensasjon fra reglene i paragrafen her.

Om plikt til utskilling av inntekter og utgifter knyttet til lotterivirksomheten og om revisjonsplikt vises til lotteriloven § 4 f.

Kapittel 3 Lotteriregisteret

§ 3-1 Innledning

Lotteriregisteret skal gi informasjon til bruk i Lotteritilsynets og politiets arbeid med forvaltning og kontroll etter lotteriloven.

Lotteriregisteret skal inneholde opplysninger om godkjente organisasjoner og foreninger m.v., autoriserte entreprenører og lokalinnehavere, oppstilte automater som omfattes av lotteriloven, lotteritillatelser og meldinger om lotterier etter § 5-1.

Lotteriregisteret eies av Lotteritilsynet. Brønnøysundregistrene har ansvar for teknisk drift og vedlikehold av registersystem og registerdatabase etter avtale med Lotteritilsynet.

Registeret føres i henhold til forskriften her og Lotteritilsynets nærmere bestemmelse.

§ 3-2 Registrering av organisasjoner og foreninger m.v.

Ved godkjenning av organisasjoner og foreninger m.v. etter lotteriloven § 4 b skal relevante opplysninger registreres etter Lotteritilsynets nærmere bestemmelse.

Registrerte organisasjoner og foreninger m.v. skal straks sende melding til Lotteritilsynet ved endring av lotteriansvarlig og ved endring av organisasjonens eller foreningens formål.

§ 3-3 Registrering av entreprenører

Ved autorisering av entreprenører etter lotteriloven § 4 c skal relevante opplysninger registreres etter Lotteritilsynets nærmere bestemmelse.

§ 3-4 Registrering av lokalinnehavere

Ved autorisering av lokalinnehavere etter lotteriloven § 4 c skal relevante opplysninger registreres i henhold til Lotteritilsynets nærmere bestemmelse.

§ 3-5 Registrering av gevinstautomater og underholdningsautomater

Gevinstautomater og underholdningsautomater skal registreres i Lotteriregisteret i henhold til Lotteritilsynets nærmere bestemmelse før oppstilling finner sted.

§ 3-6 Innsyn og begjæring om utskrift

Opplysninger i Lotteriregisteret er tilgjengelig for allmennheten. Dette gjelder likevel ikke taushetsbelagte opplysninger og opplysninger om enkeltpersoners navn, adresse, epost-adresse og telefonnummer, samt fødselsnummer.

Lotteritilsynet kan gi utskrift med særskilt sammenstilling av opplysninger fra registeret, og kan fastsette nærmere vilkår for slik utskrift, herunder krav om gebyr.

Kapittel 4 Gebyrer

§ 4-1 Innledning

Gebyrer etter dette kapittel tilfaller staten ved Lotteritilsynet med mindre annet er bestemt. Gebyr innbetales etterskuddsvis i henhold til Lotteritilsynets nærmere bestemmelse.

§ 4-2 Gebyr for godkjenning og autorisasjon

For godkjenning etter § 2-1 betaler organisasjonen eller foreningen m.v. kr 1.000.

For autorisasjon etter § 2-2 betaler entreprenøren kr 20.000.

For autorisasjon etter § 2-3 betaler lokalinnehaveren kr 1.200.

Godkjenning og autorisasjon etter §§ 2-1, 2-2 og 2-3 har midlertidig gyldighet fram til gebyr er betalt. Dersom gebyr ikke er betalt innen tre måneder etter at godkjenningen eller autorisasjonen ble gitt, faller den bort uten vedtak eller varsel.

§ 4-3 Gebyr for gevinstautomater og underholdningsautomater

For oppstilling av gevinstautomat eller underholdningsautomat betaler entreprenøren eller automateieren et gebyr på kr 1.500 for hvert påbegynt år automaten er oppstilt.

Dersom gebyr ikke er betalt innen tre måneder etter at automaten er oppstilt, faller oppstillingstillatelsen bort uten vedtak eller varsel.

§ 4-4 Gebyr for typegodkjenning av gevinstautomater

For typegodkjenning av gevinstautomater betaler søkeren et gebyr på kr 3.000 i tillegg til utgiftene ved typegodkjenningen, jf. forskrift 28. august 1998 nr. 853 om typegodkjenning av gevinstautomater § 1 tredje ledd.

§ 4-5 Gebyr for registrering i Lotteriregisteret

For registrering av godkjente organisasjoner og foreninger m.v. i Lotteriregisteret etter § 3-2 betaler organisasjonen eller foreningen kr 300.

For registrering av autoriserte entreprenører eller lokalinnehavere i Lotteriregisteret etter §§ 3-3 og 3-4 betaler entreprenøren eller lokalinnehaveren kr 300.

For registrering av gevinstautomat eller underholdningsautomat etter § 3-5 betaler entreprenøren kr 300.

Kapittel 5 Unntak fra krav om lotteritillatelse

§ 5-1 Lotterier med omsetning inntil kr 100.000

Forhåndstrukne og etterhåndstrukne lotteri med en omsetning på kr 100.000 eller mindre kan avholdes av organisasjoner og foreninger til inntekt for humanitære eller samfunnsnyttige formål uten tillatelse.

Melding om lotteri som nevnt i første ledd skal sendes politiet på arrangørens bosted eller forretningssted før loddsalget begynner. Melding skal sendes på fastsatt skjema og registreres i Lotteriregisteret av politiet. Etter avslutning av lotteriet skal det sendes ny melding til politiet på fastsatt skjema. Samme arrangør kan ikke avholde nytt lotteri etter første ledd før det er sendt melding om avslutning.

Kravet om melding etter annet ledd gjelder ikke lotteri som nevnt i lotteriloven § 5 annet ledd og § 7 første ledd bokstav a.

Kapittel 6 Sluttbestemmelser

§ 6-1 Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft 1. januar 2001, med følgende unntak:

a) §§ 2-2, 2-3, kapittel 3 og § 5-1 annet ledd trer i kraft 1. juni 2001.

b) § 1-2 annet og tredje ledd trer i kraft fra den tid departementet bestemmer.

§ 6-2 Overgangsregler

Entreprenører og lokalinnehavere som omfattes av krav om autorisasjon må sende søknad til henholdsvis Lotteritilsynet og politiet innen 1. januar 2002. Entreprenører og lokalinnehavere som har sendt søknad innen fristen etter første punktum, kan fortsette sin virksomhet inntil søknaden er endelig avgjort.

Organisasjoner og foreninger som tidligere er godkjent av politiet eller departementet i henhold til lotteriloven 1939 eller lotteriloven 1995 §§ 6 eller 10, må søke om godkjenning etter § 2-1 innen 1. januar 2002.

§ 6-3 Endringer i andre forskrifter

Fra 1. januar 2001 gjøres følgende endringer i andre forskrifter:

a) I midlertidig forskrift 22. juni 1989 nr. 408 om forhåndstrukne lotterier med skrapelodd skal § 13 lyde:

I særlige tilfelle kan Lotteritilsynet dispensere fra reglene i denne forskrift.

b) I forskrift 24. oktober 1990 nr. 877 om bingo skal § 51 lyde:

Lotteritilsynet kan dispensere fra bestemmelsene i denne forskrift.

c) I forskrift 26. november 1992 nr. 1128 om oppstilling av lotteriautomater skal § 15 lyde:

Lotteritilsynet kan dispensere fra bestemmelsene i denne forskrift.

d) I forskrift 24. februar 1995 nr. 185 til lov om lotterier m.v. gjøres følgende endringer:

§ 2 annet punktum skal lyde:

Dersom tillatelsen skal gjelde for mer enn tre politidistrikter, skal politiet likevel innhente forutgående samtykke fra Lotteritilsynet.

§ 6 tredje ledd skal lyde:

Lotteritilsynet kan uten hinder av bestemmelsene i punkt 11, etter søknad, gi loddforhandler rett til salg av trekningslister på vilkår som tilsynet fastsetter.

§§ 7 og 8 oppheves.

e) I forskrift 15. september 1995 nr. 793 om underholdningsautomater gjøres følgende endringer:

§ 4 første ledd første punktum skal lyde:

Departementet kan fastsette regler for at det skal kreves typegodkjenning før oppstillingstillatelse for underholdningsautomat kan gis.

§ 5 skal lyde:

Klager over politiets vedtak sendes Lotteritilsynet til avgjørelse etter de vanlige reglene i forvaltningsloven.

Lotteritilsynet kan gjøre unntak fra bestemmelsene i denne forskrift.

§ 6 første ledd og annet ledd innledningen skal lyde:

Departementet kan fastsette regler for at enkelte underholdningsautomater kan stilles opp uten tillatelse.

Departementet kan fastsette nærmere regler for gjennomføring av denne forskrift, herunder om:

f) I forskrift 28. august 1998 nr. 853 om typegodkjenning av gevinstautomater skal § 1 første og annet ledd lyde:

Gevinstautomater skal typegodkjennes av Lotteritilsynet etter de vilkår som er gitt i kap. 2 samt i vedlegget til denne forskriften.

Gevinstautomater som søkes typegodkjent må kontrolleres av et testinstitutt utpekt av Lotteritilsynet.

g) forskrift 22. september 2000 nr. 960 om oppstillingstillatelser for gevinstautomater og underholdningsautomater gjøres følgende endringer:

§ 3 første skal lyde:

Tillatelse til å stille opp utbetalingsautomater kan bare gis til organisasjoner eller foreninger som er godkjent av Lotteritilsynet etter lotteriloven § 10.

§ 3 annet ledd tredje punktum skal lyde:

Ved forutgående samtykke til oppstilling av utbetalingsautomater i lokaler som har karakter av spillehaller, jf. § 4, kan Lotteritilsynet fastsette at den minimumsandelen som skal tilfalle organisasjonen eller foreningen skal utgjøre opptil 50 % av overskuddet.

§ 4 skal lyde:

Politiet kan bare gi tillatelse til oppstilling av gevinstautomater og underholdningsautomater i lokaler som har karakter av spillehaller, etter forutgående samtykke fra Lotteritilsynet. Til omreisende tivolier og sirkus kan det gis slik tillatelse uten Lotteritilsynets forhåndssamtykke.

§ 7 første punktum skal lyde:

Lotteritilsynet kan dispensere fra forskriften dersom det foreligger særlige grunner.

h) I forskrift 20. desember 1974 nr. 4 om strafferegistrering skal § 12 nr. 4 ny bokstav n lyde:

n)til vedkommende autorisasjonsmyndighet i forbindelse med autorisasjon av entreprenører og lokalinnehavere etter lov 24. februar 1995 nr. 11 om lotterier m.v.