2.3 WTO-avtalen

2.3 WTO-avtalen

Den såkalte Uruguay-runden med multilaterale forhandlinger om regelverk knyttet til handel resulterte i opprettelsen av Verdens Handelsorganisasjon (World Trade Organisation - WTO) 1. januar 1995. Samtidig ble det etablert egne avtaler om landbruk (Agreement on Agriculture - landbruksavtalen) og om sanitære og plantesanitære regler (Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures - SPS-avtalen - Avtale om anvendelse av sanitære og plantesanitære tiltak) innenfor GATT-regelverket.

WTO landbruksavtalen medførte visse forpliktelser knyttet til nivået for nasjonal jordbruksstøtte og til bruk av eksportstøtte. Forpliktelsene knyttet seg også til innføring av et tollbasert importvern og etablering av visse tollkvoter. Avtalen innebar i tillegg enighet om at det skal startes nye forhandlinger om landbruk i 1999.

Forberedelsene til disse forhandlingene er nå i gang. Det forventes at land som har offensive interesser knyttet til eksport av landbruksvarer vil kreve reduksjoner i bruk av eksportsubsidier, samt reduksjoner i tollsatser og nasjonal jordbruksstøtte. Det vil i hovedsak være tollsystemet som legger rammen for importvolumet av jordbruksvarer til Norge. Imidlertid viser artikkel 20 i WTO landbruksavtalen til at det i de videre forhandlingene blant annet skal tas hensyn til de ikke-handelsmessige forhold. Dette ble tillagt stor vekt på landbruksministermøte i OECD i mars 1998. I kommunikeet fra ministermøtet pekes det på den multifunksjonelle rollen landbruket spiller i mange OECD-land. Det heter blant annet at landbruket, utover funksjonen som matprodusent, også kan medvirke positivt til miljøet og bidra til levende bygder. Alt i alt viste kommunikeet at OECD-landene legger vekt på de ulike ikke-økonomiske funksjoner landbruket har, og at det er behov for fleksibilitet i forhold til ulike lands egenart samt til konsistens i virkemiddelbruken. Regjeringen vil legge avgjørende vekt på landbrukets multifunksjonelle karakter og rolle i arbeidet med opplegget for de forestående forhandlingene for å kunne videreføre dagens landbrukspolitikk. Disse forholdene er nærmere omtalt i St prp nr 67 (1997-98) Jordbruksoppgjøret 1998.