Ot.prp. nr. 60 (1996-97)

Om lov om endringer i lov 1 mars 1985 nr 3 om stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg (Valgloven)

Til innholdsfortegnelse

2 hovedpunkter i forslaget

Lovforslaget legger i hovedsak til rette for omlegging av rutinene for kontroll av stortingsvalg. Dessuten foreslås noen presiseringer i bestemmelsene om når foreløpig og endelig opptelling av stemmene kan begynne. De sistnevnte bestemmelsene gjelder for alle valgene.

2.1 Kontroll av stortingsvalg

Stortinget kontrollerer valget og avgjør klager over valget i forbindelse med godkjenning av fullmaktene. Det foreslås at fylkesvalgstyrene tillegges oppgaven med å foreta kontroll med forberedelsene og gjennomføringen av stortingsvalg som en forberedelse til Stortingets kontroll. Det vil si at fylkesvalgstyrene skal kontrollere at lov og forskrifter er fulgt av stemmemottaker, stemmestyre, valgstyre og valgfunksjonærer. Det foreslås at fylkesvalgstyret, før det foretar valgoppgjør, skal rette feil valgstyrene har gjort dersom feilen får virkning for valgoppgjøret. Gjennom føring av møtebok skal fylkesvalgstyret orientere Stortinget om feil og uheldige forhold som er avdekket under kontrollen og spesielt om feil som kan få betydning for gyldigheten av valget.

Forslaget legger for det andre til rette for at departementet skal forberede klagesakene for Stortinget. Departementet skal ikke avgjøre klagesakene. Det skal Stortinget fortsatt selv gjøre.

2.2 Opptelling av stemmene

I valgloven er det bestemmelser om når den foreløpige opptellingen kan begynne og når den endelige opptellingen av stemmene kan begynne.

Etter gjeldende rett kan den foreløpige opptellingen ikke begynne før etter at alle valglokalene i kommunen er stengt på valgdagen. Det foreslås nå at den foreløpige opptellingen av forhåndsstemmer skal begynne senest fire timer før alle valglokalene stenger.

Tidsangivelsen for når den endelige opptellingen kan begynne er knyttet til hvorvidt alle avgitte stemmer er kommet valgstyret i hende. Før poststemmereformen fremgikk det av sammenhengen i lovbestemmelsene at det var valgtingsstemmene det dreide seg om. Det er ikke lenger like åpenbart ut fra lovteksten. Det foreslås derfor at forholdet til forhåndsstemmene klargjøres i lovteksten slik at det ikke oppstår tvil.

Det foreslås også å lovfeste en rutine for opptelling av forhåndsstemmene som gir bedre sikkerhet for at prinsippet om hemmelig valg også skal gjelde fullt ut for forhåndsstemmene.