Ot.prp. nr. 70 (2003-2004)

Om lov om endring i lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta fiske og fangst (deltakerloven) m.v.

Til innholdsfortegnelse

7 Merknader til de enkelte bestemmelser

Til § 7

Bestemmelsen gir i dag i annet ledd hjemmel for å gi tidsbegrenset ervervstillatelse til en person som overtar et fartøy ved arv, inntil det alminnelige aktivitetskravet i § 6 første ledd er oppfylt. Det foreslås at det blir presisert i lovteksten at det dreier seg om arv etter arveloven kapittel I eller II, altså arv på grunnlag av slektskap eller ekteskap. Dette er nærmere omtalt foran i kapittel 3.5.1.

Bestemmelsen foreslås videre utvidet med en bestemmelse om slik tidsbegrenset ervervstillatelse også når et fartøy overføres som et ledd i generasjonsskifte til fordel for personer som kan få arverett etter arveloven kapittel I. Dette er nærmere omtalt foran i kapittel 3.5.2.

En viktig forskjell vil være at vedkommende vil ha krav på tidsbegrenset ervervstillatelse når et fartøy overtas ved arv, mens det vil måtte foretas en skjønnsmessig vurdering dersom det skal gis tidsbegrenset ervervstillatelse i forbindelse med generasjonsskifte.

Det foreslås også lovfestet at gjenlevende ektefelle i uskiftet bo, jf. arveloven kapittel III, kan gis en tidsubegrenset ervervstillatelse så lenge uskifteboet består. Dette er nærmere omtalt foran i kapittel 3.5.3.

Forslaget til endringer i tredje ledd er en rent teknisk endring, som følge av utvidelsen av annet ledd.

Til § 8

Forslaget til nytt annet punktum i § 8 innebærer at loven vil gi hjemmel for å gi regler om krav til fartøyet, og herunder regler om at fartøyet ikke kan føres inn i registeret over norske fiskefartøy dersom det ikke oppfyller de krav som stilles av sjøfartsmyndighetene eller andre myndigheter. Dette er nærmere omtalt foran i kapittel 6.1.

Til § 9

Endringen i første ledd innebærer at det blir presisert i lovteksten at kravet om forhåndsgodkjennelse av eierendringer i selskap eller sammenslutning som eier merkeregistrert fartøy, også gjelder foretak som er indirekte eier av slikt fartøy. Dette er en videreføring av den etablerte forståelsen av bestemmelsen, og er nærmere omtalt foran i siste del av kapittel 4.5.

Forslaget om et nytt annet ledd i § 9 innebærer at det blir gitt hjemmel for å erstatte kravet om søknad og forhåndssamtykke til eierendringer, med en meldingsordning. Dette er nærmere omtalt foran i kapittel 4.5.

Til § 22

Bestemmelsen henviser i dag til det såkalte merkeregisteret, og gir regler om innholdet i og føringen av dette registeret. Endringsforslaget innebærer at bestemmelsen blir gjort «nøytral» i forhold til de ulike register som føres, og er nærmere omtalt foran i kapittel 6.2.

Til § 28

Det blir foreslått en ny bestemmelse i § 28 om overtredelsesgebyr ved forsettlig eller uaktsom overtredelse av bestemmelsene gitt i eller i medhold av deltakerloven eller annen fiskerilovgivning. Gebyret skal stå i forhold til den fortjeneste som den ansvarlige har hatt av overtredelsen, og det kan tas hensyn til de ekstra kostnadene som kontrolltiltak og behandlingen av saken har medført.

Bestemmelsen skal inngå i det samlede sanksjonssystemet i loven, og gi grunnlag for raskere og bedre tilpassede sanksjoner ved overtredelse av fiskerilovgivningen.

Bestemmelsen er nærmere omtalt foran i kapittel 5.5.

Til § 29

Det blir foreslått en ny bestemmelse i § 29 om tvangsmulkt for å sikre at reglene gitt i eller i medhold av deltakerloven, eller plikt fastsatt i eller medhold av deltakerloven, blir overholdt. Slik tvangsmulkt skal fastsettes som en løpende mulkt, som skal begynne å løpe fra en særskilt fastsatt frist.

Formålet med tvangsmulkten er ikke å ilegge en sanksjon som reaksjon på en overtredelse av loven. Formålet er derimot å fremtvinge etterlevelse av lovens regler, eller overholdelse av plikter fastsatt i eller i medhold av loven. Formålet skiller seg således fra overtredelsesgebyret, jf. forslaget til ny § 28.

Bestemmelsen er nærmere omtalt foran i kapittel 5.5.

Til saltvannsfiskeloven § 45

Saltvannsfiskeloven § 45 pålegger Fiskeridirektoratet å føre kontroll med at bestemmelsene i ulike lover på fiskeriområdet blir overholdt, og gir direktoratet en del fullmakter ved utøvelsen av denne kontrollen.

Deltakerloven har ikke vært inkludert i oppregningen av hvilke lover dette gjelder. Selv om det er direktoratet som fører kontroll også med at denne loven blir overholdt, har direktoratet således ikke kunnet nytte disse fullmaktene til å utføre kontroll i forhold til deltakerloven.

Det foreslås derfor at dette nå rettes opp, ved at deltakerloven blir inkludert i oppregningen i saltvannsfiskeloven § 45 første ledd. Forslaget er nærmere omtalt foran i kapittel 6.3.

Til forsiden