Utfyllende regler til IDD (forsikringsdistribusjonsdirektivet) om foretakenes egen produktgodkjenning etc

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2017/2358 av 21. september 2017 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2016/97 med hensyn til produkttilsyns- og produktstyringskrav for forsikringsforetak og forsikringsdistributører

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2017/2358 of 21 September 2017 supplementing Directive (EU) 2016/97 of the European Parliament and of the Council with regard to product oversight and governance requirements for insurance undertakings and insurance distributors

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 20.04.2018

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 22.05.2018

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: I. Forsikring

Status

De utfyllende bestemmelsene har vært på høring av EBA/ESMA/EIOPA og er vedtatt av EU-kommisjonen. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Forordningen inneholder utfyllende regler/nivå 2-regler til forsikringsdistribusjonsdirektivet (direktiv (EU) 2016/97). Formålet er å bidra til forbrukerbeskyttelse og like konkurransevilkår.  

Forsikringsdistribusjonsdirektivet stiller krav til at forsikringsforetak og forsikringsformidlere som produserer forsikringer for salg til kunder skal ha systemer for egen godkjennelse av nye forsikringsprodukter. Kravene gjelder også for vesentlige endringer av eksisterende produkter. Godkjennelsesprosedyren må skje før forsikringsproduktet markedsføres og selges til kundene. Godkjennelsesprosessen skal være forholdsmessig og hensiktsmessig ut fra forsikringsproduktets art. Denne forordningen gir utfyllende regler til direktivets krav.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forsikringsdistribusjonsdirektivet er tatt inn i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett, vil forordningen bli gjennomført i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift (dvs at det i forskrift med hjemmel i lov tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift med eventuelle tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen). 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Reglene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere, utover det som følger av hovedrettsakten (forsikringsdistribusjonsdirektivet). 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Det er behov for tekniske tilpasninger når det gjelder ikrafttredelsestidspunkt. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2017/2358
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32017R2358

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 03.10.2017
Frist returnering standardskjema: 23.01.2018
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: