Forordning om statistikk over inn- og utvandring og internasjonal beskyttelse

Europaparlament- og rådsforordning 2020/851 av 18 juni 2020 som endrer europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 862/2007 om statistikk over inn- og utvandring og internasjonal beskyttelse

Regulation (EU) 2020/851 of the European Parliament and of the Council of 18 June 2020 amending Regulation (EC) No 862/2007 on Community statistics on migration and international protection

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.05.2019

Spesialutvalg: Statistikk

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XXI. Statistikk

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forordningen er til vurdering i EØS/EFTA-landene.

Sammendrag av innhold

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 862/2007 om fellesskapets statistikk over inn- og utvandring og internasjonal beskyttelse er innlemmet i EØS-avtalens vedlegg XXI Statistikk og endres ved denne forordningen. Bakgrunnen for endringene er behovet for å oppdatere rammeverket for migrasjonsstatistikk for å imøtekomme nye brukerbehov for mer detaljert og dekkende statistikk.  

I alt berøres 10 artikler av forordning (EF) nr. 862/2007 av denne endringsforordningen. Endringene er av teknisk karakter og innebærer blant annet justeringer i enkelte statistikkers aggregeringsnivå med hensyn til kjønn, alder, statsborgerskap mv. For personer som har fått innvilget asyl kreves i tillegg bosettingsland og type asyl som er innvilget.

I henhold til forordningen skal statistikk over oppholdstillatelser og opphold for personer fra tredjeland inkludere aggregeringsnivå for alder og kjønn. Statistikk om «returns» skal, for antall personer som har forlatt et medlemsland, inkludere aggregeringsnivå for alder, kjønn og statsborgerskap.

I tillegg til de tekniske materielle justeringene, følger det av den nye forordningen at kommisjonen gis rett til å vedta implementerende forordninger for ytterligere å kunne spesifisere aggregeringer i de ulike statistikkene som er omfattet av forordningen. I tillegg vil Eurostat etablere en rekke pilotstudier for å evaluere gjennomførbarheten til ny datainnsamling eller aggregereringer som følge av endringene som gjøres med denne forordningen.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen vil bli gjennomført i forskrift til statistikkloven.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringene som foreslås innebærer mindre tekniske justeringer i statistikkgrunnlaget. De begrensende tilpasningene dekkes innenfor UDI og Statistisk sentralbyrås ordinære budsjetter.

Sakkyndige instansers merknader

Forordningen er vurdert av Statistisk sentralbyrå og UDI som finner den relevant og aksepabelt.

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2020/851
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32020R0851

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 23.06.2020
Frist returnering standardskjema: 29.09.2020
Dato returnert standardskjema: 30.09.2020
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: