Endringsdirektiv til UCITS om nøkkelinformasjon

Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2021/2261 av 15. desember 2021 om endring av direktiv 2009/65/EF når det gjelder forvaltningsselskapers bruk av nøkkelinformasjonsdokumenter for UCITS-fond

Directive (EU) 2021/2261 of the European Parliament and of the Council of 15 December 2021 amending Directive 2009/65/EC as regards the use of key information documents by management companies of undertakings for collective investment in transferable securities (UCITS)

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.11.2021

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Rettsakten er vedtatt 20.12.2021 og trådte i kraft i EU 21.12.2021.

Endringsdirektivet skal gjennomføres i nasjonalt regelverk i EU innen 30.06.2022. Reglene skal komme til anvendelse fra 01.01.2023. 

Sammendrag av innhold

Etter UCITS-direktivet skal forvaltningsselskap for UCITS-fond utarbeide et kortfattet dokument med sentral informasjon for hvert fond som forvaltes, såkalt nøkkelinformasjonsdokument. Etter forordning (EU) nr. 1286/2014 (PRIIPs-forordningen) som regulerer nøkkelinformasjonsdokument for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter til ikke-profesjonelle investorer, plikter produsentene av slike produkter å utarbeide et lignende dokument som etter UCITS-direktivet. UCITS-fond vil også anses som et produkt omfattet av PRIIPs-forordningen. Forvaltningsselskap for UCITS-fond og nasjonale verdipapirfond, som etter nasjonale regler er underlagt UCITS-direktivets krav om nøkkelinformasjon, samt personer som selger eller gir råd om andeler i slike verdipapirfond, er unntatt fra kravene i PRIIPs-forordningen gjennom en særskilt overgangsordning. Overgangsordningen gjelder frem til 31. desember 2022.  

Formålet med dette endringsdirektivet til UCITS-direktivet, er å unngå at investorer skal motta to dokumenter med nøkkelinformasjon for ett og samme fond fra det tidspunkt overgangsordningen for UCITS-fond oppheves. Det er derfor vedtatt at et nøkkelinformasjonsdokument som oppfyller PRIIPs-forordningen, fra 1. januar 2023 skal anses å oppfylle UCITS-direktivets krav om nøkkelinformasjon.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Endringsdirektivet anses EØS-relevant. Rettsakten henviser til PRIIPs-forordningen som ikke er tatt inn i EØS-avtalen ennå. Når PRIIPs-forordningen er inntatt i EØS-avtalen, kan også dette endringsdirektivet tas inn i EØS-avtalen. Et lovforslag som vil gjennomføre PRIIPs-forordningen har vært på høring. Gjennomføring av endringsdirektivet i norsk rett, vil kreve lov- og/eller forskriftsendringer.   

Økonomiske og administrative konsekvenser

Den nye bestemmelsen om at det ikke vil være nødvendig å utarbeide mer enn ett nøkkelinformasjonsdokument for hvert enkelt fond, vil være besparende for både forvaltningsselskap og forbrukere. Endringsdirektivet forventes for øvrig ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet har vurdert saken.

Vurdering

Rettsakten anses EØS-relevant. 

Endringsdirektivet trådte i kraft 21.12.2021 i EU. Rettsakten henviser til forordning (EU) nr. 1286/2014 (PRIIPs-forordningen). Ikrafttredelsestidspunkt må tilpasses når endringsdirektivet skal inntas i EØS-avtalen. Derfor er det angitt at det er nødvendig med tekniske tilpasninger.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.: KOM(2021)399
Rettsaktnr.: (EU) 2021/2261
Basis rettsaktnr.: 2009/65/EC
Celexnr.: 32021L2261

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 14.01.2022
Frist returnering standardskjema: 06.05.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker