Enzymkonverterte glykosylerte steviolglykosider

Kommisjonsforordning (EU) 2022/1922 av 10. oktober 2022 om endring av vedlegget til forordning (EU) nr. 231/2012 om fastsettelse av spesifikasjoner for tilsetningsstoffer oppført i vedlegg II og III til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder spesifikasjoner for rebaudiosider M, D og AM produsert via enzymatisk konvertering av rensede ekstrakter og spesifikasjonene for rebaudiosid M produsert via enzymmodifisering av steviolglykosider fra Stevia (E 960c(i))

Commission Regulation (EU) 2022/1922 of 10 October 2022 amending the Annex to Regulation (EU) No 231/2012 laying down specifications for food additives listed in Annexes II and III to Regulation (EC) No 1333/2008 of the European Parliament and of the Council as regards specifications for rebaudiosides M, D and AM produced via enzymatic conversion of purified stevia leaf extracts and the specifications for rebaudioside M produced via enzyme modification of steviol glycosides from Stevia (E 960c(i))

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 07.11.2022

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 21.04.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Saken gjelder godkjenning av det enzymmodifiserte steviolglykosidet rebaudiosid M og endring av spesifikasjonene til steviolglykosider (E960). Det er utviklet er ny metode for oppkonsentrering av rebaudiosid M. Med to forskjellige produksjonsprosesser, er det behov for å skille vannekstraherte steviolglykosider fra de enzymmodifiserte mht. spesifikasjonene for steviolglykosider (E 960) gitt i (EU) forordning 231/ 2012. Rebaudiosid M har flere glykosider bundet til seg enn f.eks. steviolglykosidene steviosid og rebaudiosid A. Rebaudiosid M er et steviolglykosid som forekommer i små mengder i Steviaplanten/vannekstraktet fra bladene. Rebaudiosid M har en smaksprofil som ligner mer på sukker, og det er derfor ønskelig å produsere mer at dette steviolglykosidet. En måte å øke andelen rebaudiosid M på, er å glykosidere steviolglykosider som steviosid og rebaudiosid A. Etter biokonverteringen gjennomgår rebaudiosid M en serie rense- og isolasjonstrinn for å produsere den endelige rebaudiosid M (≥ 95%). Derfor får enzymatisk biokonvertert rebaudiosid M en egen definisjon i spesifikasjonene som inkludere den nye produksjonsmåten. Enzymatisk biokonvertering innebærer flere enzymatiske prosesser hvor vannekstraherte steviolglykosider blir glykosidert med glukose-enheter fra vanlig sukker. Enzymene som blir benyttet i denne biokonverteringen, er produsert av genetisk modifisert gjær K. Phaffi. Verken levedyktige celler eller DNA fra gjæren K. Phaffi skal være til stede i tilsetningsstoffet. EFSA har risikovurdert den nye produksjonsmetoden for enzymmodifisert rebaudiosid M, og det er ingen økt helserisiko av betydning for de samme foreslåtte bruksområdene og på samme bruksnivåer som steviolglykosider (E 960) har i dag. Benevningene på steviolglykosider (E 960) blir endret slik at de blir i samsvar med spesifikasjonene og benevningen som blir benyttet i «General Standard of Food Additives» (GSFA) i Codex Alimentarius. • E 960 Steviolglykosider blir endret til E 960a steviolglykosider fra Stevia, • Enzymmodifisert rebaudiosid M blir lagt til som E 960c, enzymatisk produserte steviolglykosider. Ingen varianter av steviolglykosider (E960b) er godkjent i vårt regelverk, men steviolglykosidet (960b(i)) som er det genmodifiserte Rebaudiosid A, er godkjent i den «Generelle standarden for tilsetningsstoffer» (GSFA) i Codex.

Merknader

Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for hverken myndigheter/næringen/forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vrudert i Spesialutvalget for matområdet der relevante departement og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Godkjenning av enzymatiskprodusert Reb M hverken føre økt eksponering eller økt helsemessig risiko. 

Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2022/1922
Basis rettsaktnr.: 1333/2008 og 231/2012
Celexnr.: 32022R1922

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 25.10.2022
Frist returnering standardskjema: 08.11.2022
Dato returnert standardskjema:
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 22.09.2023
Nummer for EØS-komitebeslutning: 218/2023
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 22.09.2022
Høringsfrist: 21.10.2022
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring: 28.09.2023
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 10.10.2023

Lenker