Næringsmiddelaromaer, endring i unionslista, naringenin og 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one

Kommisjonsforordning (EU) .../... av XXX om endring i vedlegg I i Europaparlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1334/2008 når det gjelder inkludering av naringenin og 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one i unionslista over aromaer

Commission Regulation (EU) / of XXX amending Annex I to Regulation (EC) No 1334/2008 of the European Parliament and of the Council as regards the inclusion of Naringenin and 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one in the Union list of flavourings

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.04.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Forordningen er ikke vedtatt i EU.

Forordningen er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner bruk av naringenin som aromastoff i en rekke næringsmiddelkategorier og bruk av 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one som aromastoff i næringsmiddelkategori 5.3 (tyggegummi) - begge med tilhørende vilkår for bruk. Stoffene og vilkårene for bruk  føres derfor opp i unionslista over næringsmiddelaromaer i del A i vedlegg I til forordning (EF) nr. 1334/2008. Forordning (EF) nr. 1334/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 669 om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften).

Det var to virksomheter som hadde søkt om godkjenning av henholdsvis naringenin og 2methyl1(2(5(ptolyl)1Himidazol2yl)piperidin1yl)butan1one som næringsmiddelaromaer, jf. bestemmelsene i forordning (EF) nr. 1331/2008 om innføring av en felles framgangsmåte for godkjenning av tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer til næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1331/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 i forskrift 6. juni 2011 nr. 666 om innføring av en felles framgangsmåte for godkjenning av tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i næringsmidler.

Som ledd i prosessene med vurdering og godkjenning av de to søknadene, konkluderte "Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet" (EFSA) med at den foreslåtte bruken av de to stoffene som næringsmiddelaroma var trygg. Det er heller ikke forventet at bruk av stoffene som næringsmiddelaroma vil kunne villede forbrukerne. Se punktene 3 - 8 i den såkalte "fortalen" ("whereas"/"preamble") til endringsforordningen, for mer detaljert informasjon om disse forholdene.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Gjennomføring i norsk rett av forordningen medfører behov for endring i aromaforskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Vi kan ikke se at gjennomføring i norsk rett av forordningen vil kunne få administrative, økonomiske eller andre konsekvenser av betydning for verken norske virksomheter, myndigheter eller forbrukere og samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 1334/2008

Norsk regelverk

Høringsstart: 31.05.2025
Høringsfrist: 04.07.2025
Frist for gjennomføring:

Lenker