Plantevernmiddelrester (MRL) 2025/158 acetamiprid

Kommisjonsforordning (EU) 2025/158 av 29. januar 2025 som endrer vedlegg II til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 396/2005 vedrørende grenseverdier for acetamiprid i eller på visse produkter

Commission Regulation (EU) 2025/158 of 29 January 2025 amending Annex II to Regulation (EC) No 396/2005 of the European Parliament and of the Council as regards maximum residue levels for acetamiprid in or on certain products

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 02.01.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: II. Fôrvarer

Status

Rettsakten er fastsatt i EU og er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

MRL-forslaget gjelder endring av grenseverdier for plantevernmiddelrester i næringsmidler og fôr for acetamiprid. Acetamiprid er godkjent som aktivt stoff i EU/EØS og stoffet er også godkjent brukt i Norge (Mospilan SG). 

MRL-forslaget innebærer å fastsette lavere trygge grenseverdier for 38 produkter der disse grenseverdiene er vurdert å ikke være trygge for forbruker (overskridelse ARfD). I forbindelse med at EFSA har foreslått å redusere ADI og ARfD fra 0,025 til 0,005 mg/kg bw (per day) har EFSA funnet at 38 produkter da vil vurderes å gi akutt helsefare for forbruker (se tabell 34 fra EFSA vurderingen under).

I Norge er acetamiprid godkjent brukt for de spiselige kulturene raps, rybs, potet, jordbær, stein- og kjernefrukt, hodekål, blomkål, broccoli, rosenkål, salat, spinat, urter og spiselige blomster. 

Mattilsynet har vurdert konsekvenser av endringene for norske godkjenninger i forbindelse med at disse grenseverdiene fastsettes lavere. Godkjenningen av bruk i salat, endiver, bladkål, sikori, spinat, bladbeter og portulakk trekkes grunnet fare for overskridelse av nye lavere grenseverdier. Bladbeteblader fra dyrking av beter som rødbeter og lignende kan ikke lenger brukes til mat eller dyrefôr på grunn av fare for overskridelse av nye grenseverdier (MRL). For godkjent bruk på brokkoli og blomkål stilles det etter regelverksendringen krav om en lenger behandlingsfrist for å unngå overskridelse av nye lavere grenseverdier. For øvrige norske bruksområder får ikke endringene noen konsekvenser.

De nye grenseverdiene vil tre i kraft i EU 19. august 2025 (jf. art. 2 i forordningen) og dette er ca seks måneder etter at forordningen ble fastsatt i EU. I Norge vil de nye grenseverdiene tidligst bli gjeldende fra samme dato eller eventuelt når forordningen tas inn i norsk regelverk hvis det er etter denne datoen.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever endring i norsk forskrift 18. august 2009 nr. 1117 om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet anser at endringene er minimale og at rettsakten 

• ikke får vesentlige økonomiske konsekvenser verken for næringen eller Mattilsynet 

• ikke får vesentlige administrative konsekvenser for Mattilsynet 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Helserisiko er alltid vurdert når MRL for rester av plantevernmidler fastsettes. EFSA har i forkant av vedtakene vurdert nødvendigheten av å endre grenseverdiene opp mot hensynet til forbrukernes sikkerhet. I EFSAs vurderinger for de respektive stoffene har EFSA konkludert med anbefalte MRL-er for enkeltprodukter. I disse vurderingene blir det tatt hensyn til både langtidseksponering og akutt giftighet. Forutsatt lovlig bruk og rester under grenseverdiene vil dette da ikke utgjøre noen helsefare for forbruker. Det er da tatt hensyn til den nyeste kunnskapen om stoffenes toksikologiske egenskaper i vurderingene. Det minste nivå hvor det påvises en langtidsvirkning eller minste nivå hvor det blir påvist akutt helserisiko, danner alltid grunnlag for fastsettelse av grenseverdier. 

Basert på EFSAs vitenskaplige rapport og ved vurdering av relevante krav listet i artikkel 14(2) i forordning (EF) nr. 396/2005 har Kommisjonen konkludert med at endringene i grenseverdier som skjer ved denne forordningen er akseptable. The European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert at de nye grenseverdiene er trygge for europeiske forbrukere og at krav til dokumentasjon var oppfylt.De nye grenseverdiene er vurdert, risikohåndtert og vedtatt av Standing Committee of Plants, Animals, Food and Feed, Plant Protection Products Pesticide Residues (SCPAFF-PR). 

Mattilsynet vurderer at de nye grenseverdiene er fastsatt slik at hensynet til forbrukernes helse er ivaretatt. Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. MRL-ene er vurdert med hensyn til forbrukernes trygghet på bakgrunn av inntaksdata fra 27 europeiske forbrukergrupper, og disse er etter dagens kunnskap vurdert å ikke medføre noen helsefare for forbrukere. EFSA-vurderingene støtter de nye MRL-ene som er fastsatt i denne forordningen.

Mattilsynet har vurdert at dette får konsekvenser for godkjent bruk i Norge for en del produkter der nye grenseverdier kan gi overskridelser ved nåværende godkjent bruk. Mattilsynet kontakter godkjenningsinnehavere i forbindelse med behov for trekking av godkjenning for visse bruksområder. 

Fordi endringene i grenseverdiene skyldes at de eksisterende grenseverdiene vurderes å ikke være tilstrekkelig beskyttende for forbruker etter endringen i toksikologiske referanseverdier (akseptabelt daglig inntak og akutt referansedose), var det ikke aktuelt å gi overgangsordninger for produkter som allerede er på markedet, men de nye grenseverdiene vil først gjelde fra 19. august 2025 som er ca 6 måneder etter forordningen ble vedtatt i EU slik at virksomheter og myndighetene har noe tid til å tilpasse seg endringene.

For acetamiprid har bruk i Norge en agronomisk betydning knyttet til i forebygging av resistens selv om det finnes alternative midler for kulturer der godkjenningen oppheves. Hensynet til at grenseverdiene skal være trygge for forbruker er årsaken til de lavere grenseverdiene som fastsettes og enkelte bruksområder (produkter) der det har vært godkjent norsk bruk utgår som konsekvens av lavere grenseverdier.

Det kan forventes en økning av overskridelser av acetamiprid spesielt knyttet til import fra tredjeland når grenseverdiene fastsettes lavere. EU varsler også internasjonalt om bekymring for at det er for høye grenseverdier for stoffet acetamiprid internasjonalt til CODEX i forbindelse med at det er fastsatt flere CODEX-grenseverdier for stoffet som ikke vurderes å være trygge for forbruker.

Andre opplysninger

De nye grenseverdiene som fastsettes ved denne forordningen gjelder fra 19. august 2025. 

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2025/158
Basis rettsaktnr.: 396/2005
Celexnr.: 32025R0158

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 25.10.2024
Frist returnering standardskjema: 06.12.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 11.04.2025
Høringsfrist: 31.05.2025
Frist for gjennomføring:

Lenker