Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 21.07.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner kaliummagnesium-trikloridheksahydrat som ny mat. Ny mat-ingrediensen er en naturlig blanding av mineralsalter, som i hovedsak inneholder trikloridheksahydrat med kalium og magnesium (80%–93%) og ellers små mengder natriumklorid og magnesiumklorid. Forordningen godkjenner bruk av ny mat-ingrediensen i spekemat, konserverte eller delvis konserverte pølser og frokostblandinger, med angitte maksimumsnivå.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har i en risikovurdering vedtatt 17. desember 2024 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved foreslåtte bruksvilkår.

Søkeren har bedt om databeskyttelse for studier relatert til ulike analyser, analysestabilitet, fordelinger av partikkelstørrelse, og validering av metoder. EFSA og Europakommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.

Ved rettsakten vil kaliummagnesium-trikloridheksahydrat føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470) med bruksvilkårene som angitt ovenfor. Den lovbestemte betegnelsen er «kaliummagnesium-trikloridheksahydrat». Næringsmidler som inneholder signifikante mengder kalium eller magnesium i henhold til matinformasjonsforordningen (vedlegg XIII, del A, nr. 2), skal merkes med mengdeinnholdet av disse næringsstoffene i næringsdeklarasjonen. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2025/1530
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32025R1530

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 04.07.2025
Frist returnering standardskjema: 15.08.2025
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker