Utfyllende bestemmelser til DORA om harmonisering av vilkår som legger til rette for overvåkning

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2025/295 av 24. oktober 2024 som supplerer forordning (EU) 2022/2554 fra Europaparlamentet og Rådet med hensyn til regulatoriske tekniske standarder om harmonisering av vilkår som legger til rette for overvåkning

Commission Delegated Regulation (EU) 2025/295 of 24 October 2024 supplementing Regulation (EU) 2022/2554 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards on harmonisation of conditions enabling the conduct of the oversight activities

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 15.05.2025

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

Rettsakten har trådt i kraft i EU. EØS-komiteen har vedtatt at rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen.    

Sammendrag av innhold
Den delegerte kommisjonsforordningen til forordning (EU) 2022/2554 (DORA – Digital Operational Resilience Act) om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren gir utfyllende regler om overvåking av kritiske IKT-tjenesteleverandører.  

Etter DORA kan IKT-tjenesteleverandører bli gjenstand for overvåking dersom de blir utpekt som kritiske av overvåkingsmyndigheten (ESA/ESMA/EIOPA eller EFTA for leverandører etablert i hhv. EU-land eller EØS-land). En IKT-tjenesteleverandør kan også selv søke om å bli utpekt som kritisk. Den delegerte rettsakten stiller krav til hvilken informasjon IKT-tjenesteleverandører må oppgi ved en eventuell søknad.  

For at overvåkingsmyndigheten effektivt skal kunne utføre sine oppgaver, stiller rettsakten også krav til hvilken informasjon, samt format og struktur på informasjon som kritiske IKT-tjenesteleverandører skal oppgi til overvåkingsmyndigheten.  

Overvåkingsmyndigheten skal følge opp kritiske IKT-tjenesteleverandører og gi dem anbefalinger i tråd med DORA artikkel 35(1)(d). På bakgrunn av anbefalingene stiller rettsakten krav til at leverandøren sender rapporter om dens etterfølgende tiltaksarbeid til overvåkingsmyndigheten. Rettsakten stiller også krav til struktur og format knyttet til informasjon som sendes fra leverandøren til overvåkingsmyndigheten.  

Kritiske IKT-tjenesteleverandører som blir pålagt å dele informasjon om bruk av underleverandører med overvåkingsmyndigheten, skal gjøre dette ved å benytte en mal som følger av rettsakten. 

Rettsakten stiller også krav til kompetente myndigheter, herunder momenter den kompetente myndigheten skal hensynta i sine vurderinger av virkningen av tiltak som kritiske IKT-tjenesteleverandører gjennomfører på bakgrunn av overvåkingsmyndighetens anbefalinger. Vurderingen skal deles med relevant overvåkingsmyndighet dersom denne ber om det. Den kompetente myndigheten plikter å be om informasjon fra finansielle enheter dersom dette er relevant.  
 

Merknader
Rettslige konsekvenser
I forslag til lov om digital operasjonell motstandsdyktighet i finanssektoren (DORA-loven) § 1 framgår det at departementet kan fastsette utfyllende forskrifter. Det antas derfor at den delegerte kommisjonsforordningen vil gjennomføres i norsk rett ved henvisning i forskrift.

Økonomiske og administrative konsekvenser
Den delegerte kommisjonsforordningen forventes ikke å føre til vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for næringslivet eller offentlige myndigheter.

Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. 

Vurdering

Forordningen anses EØS-relevant og akseptabel.    

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2025/295
Basis rettsaktnr.: (EU) 2022/2554
Celexnr.: 32025R0295

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 08.11.2024
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker