Biocid - Ikke-godkjenning av 5-kloro-2-metyl-2H-isotiazol-3-on (CIT) PT 6

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2025/357 av 21. februar 2025 om å ikke godkjenne 5-kloro-2-metyl-2H-isotiazol-3-on (CIT) som et aktivt stoff til bruk i biocidprodukter av type 6 i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 528/2012

Commission Implementing Decision (EU) 2025/357 of 21 February 2025 not approving 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one (CIT) as an active substance for use in biocidal products of product-type 6 in accordance with Regulation (EU) No 528/2012 of the European Parliament and of the Council

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 10.03.2025

Spesialutvalg: Handelsforenklinger / Kjemikalier

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Rettsakten ble vedtatt 21. februar 2025 og ble publisert i Official Journal 24. februar 2025. 

Sammendrag av innhold

Biocidforordningen – forordning (EU) nr. 528/2012 – har en godkjenningsprosess hvor det aktive stoffet godkjennes på fellesskapsnivå og deretter godkjenning av biocidprodukter nasjonalt. Beslutning (EU) 2025/357 konkluderer med ikke-godkjenning av 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one (CIT) for bruk i produkttype 6. Produkttype 6 omfatter konserveringsmidler for produkter under lagring. Begrunnelsen for å nekte godkjenning er at dataene som ble levert i søknaden forble utilstrekkelige til å konkludere om CIT har hormonforstyrrende egenskaper som kan forårsake uønskede effekter i ikke-målorganismer, og det var derfor ikke mulig å konkludere med aksept av risikoen knyttet til miljøet knyttet til bruken av det representative biocidproduktet som inneholder CIT og om en sikker bruk. Det er dermed ikke mulig å konkludere om CIT oppfyller kriteriene fastsatt i artikkel 19(1), punkt (b)(iv). I tillegg var det ikke mulig å fastslå om CIT oppfyller vilkåret for å bli vurdert som kandidat for substitusjon fastsatt i artikkel 10(1), punkt (e) i forordning (EU) nr. 528/2012 med hensyn til hormonforstyrrende egenskaper som kan forårsake uønskede effekter i ikke-målorganismer. Når et biocidaktivt stoff nektes godkjenning i bestemte produkttyper, blir produkter med dette aktivstoffet i angitte produkttyper forbudt å omsette og bruke henholdsvis 12 og 18 måneder etter fastsettelsen av vedtaket. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Biocidforordningen (EU) nr. 528/2012 ble innlemmet i EØS-avtalen 13. desember 2013. Biocidforordningen er gjennomført i norsk rett ved forskrift av 18. april 2017 nr. 480 om biocider (biocidforskriften). Gjennomføring av nye rettsakter skjer ved endring i biocidforskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføring av rettsakten anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser ut over å foreta tilsvarende endring i biocidforskriften.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren. Høringsdokumenter om kommende/nye endringer i biocidregelverket legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge ved Miljødirektoratet deltar aktivt i arbeidet med utvikling og oppfølging av biocidregelverket, blant annet ved deltakelse på "Competent Authority" møter og "Standing Committee on Biocidal Products". Videre bidrar Norge med faglige innspill og som ansvarlig for vurdering av stoffer. Myndighetene er i kontakt med berørte parter, herunder aktuell norsk industri.

Vurdering

Rettsakten vurderes å være EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Vedtak/beslutning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2025/357
Basis rettsaktnr.: 528/2012
Celexnr.: 32025D0357

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema:
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker