Nordområdestrategien og "Barents på skjerm — BpS" (International Research Institute of Stavanger)

Nordområdestrategien og "Barents på skjerm – BpS"

Regjeringen har invitert til en åpen netthøring om nevnte strategiplan, med frist 20.12.06. International Research Institute of Stavanger (IRIS) vil gjerne uttale følgende om oppgraderingen av kunnskapsgrunnlaget for nordområdestrategien:

Slik kunnskaps- og utviklingsprosjektene i Regjeringens strategiplan er formulert synes i særdeleshet prosjektforslaget Barentshavet på skjerm (jf. s. 12, 17, 33) å være lovende som basis for å kunne overvåke status for miljø- og ressursforvaltningen i regionen. Prosjektforslaget motsvarer, slik vi leser det i planen, direkte et av forslagene fra rapporten" Barents 2020 - Et virkemiddel for en framtidsrettet nordområdepolitikk" (s. 33-34) fra konsulent A. Johnsen til Utenriksdepartementet i september 2006. Selv om dette forslaget har et konkret hovedspor vi slutter oss til, finner vi det etter vår mening å være for snevert til å kunne fange opp de nærmeste utfordringene oppstarten av en aktiv nordområdepolitikk krever. Det å visualisere og demonstrere informasjon om Barentshavet er selvsagt viktig, men perspektivet i prosjektforslaget burde vært utvidet slik at flere av de mest relevante fagmiljøene i Norge ble gitt mulighet til et aktivt, langvarig og forpliktende samarbeid.

Driveren i nordområdeutviklingen er etter vår mening en moderne og teknologisk avansert petroleumsvirksomhet balansert med miljømessige hensyn. Etter invitasjon fra "Barents 2020 har Energialliansen (IRIS, CMR, IFE) i samarbeid med NORUT tidligere i år levert inn et felles og integrert forslag om en prosjektmappe (kalt Barents på skjerm - BpS) som inneholder fem ulike delprosjekter, alle rettet mot miljøovervåkning og scenariosimulering av havområdene, atomsikkerhet, sanntids overvåkning av landområder, risikostyring og samfunnssikkerhet i Barentsregionen. Prosjektmappen bygger på allerede eksisterende FoU-prosjekter og er relatert til pågående og utstrakt samarbeid med partnere og aktører i Russland. BpS har dessuten et klart grensesnitt mot NFRs petroleums- og miljøprogrammer og mot EUs nye forskningsprogram (FP7).

Vi finner igjen deler av vår prosjektmappe i Regjeringens forslag, men mye er dessverre utelatt. IRIS er av den mening at man vil oppnå både en mer interessant kunnskapsplattform og en bedre og mer langsiktig samarbeidsform ved å legge det integrerte perspektivet fra BpS til grunn for prosjektoppstarten i 2007. Det overordnede målet med BpS er å utvikle et felles operativt overvåkningssystem av alle interesseområder i nordområdene og en felles og omforent forståelse og praksis for beskyttelse av mennesker og miljø i arktiske strøk. Et slikt fundament vil etter vår mening ivareta forholdet mellom politiske, teknologiske, operative og samfunnssikkerhetsmessige problemstillinger på en mer forsvarlig måte enn det forslaget som er lansert i Regjeringens notat.

Anna Aabø, Adm. dir.
International Research Institute of Stavanger
Stavanger, 20.12.06