Kommentarer til Regjeringens nordområdestrategi (NHO)

Kommentarer til Regjeringens nordområdestrategi

Næringslivets Hovedorganisasjon har i mange år argumentert for nødvendigheten av helhetlige strategier for økt konkurranseevne og velferd. Det er viktig å se sammenhengene mellom økt bærekraftig verdiskaping, mer fokusert forskning, mer relevant utdanning og gode offentlige tjenester. På generelt grunnlag er NHO derfor positiv til Regjeringens helhetlige strategi for nordområdene.

NHOs årskonferanse 4. januar 2006 Oppdrag Nord tok opp potensialet for utvikling i nordområdene. NHO la frem forslag til strategier for vekst og utvikling med utfordringer for myndigheter og næringslivet. Alle har ansvar for at nordområdene får ny vekst; næringslivet må se mulighetene og satse offensivt og myndighetene må gi næringslivet rom for å skape. Nord-Norge har i dag et mangfoldig næringsliv. Det er viktig landsdelen opprettholder og videreutvikler et næringsliv som kan konkurrere på den globale arena.

Også på dette grunnlag er NHO derfor positiv til at Regjeringen har presentert en offensiv strategi for nordområdene. Det avgjørende vil imidlertid være hvordan denne strategien blir fulgt opp, særlig i de kommende statsbudsjettene.

I det følgende vil NHO kommentere enkelte forhold i nordområdestrategien som er av spesiell betydning for næringslivet:

1. Det skapes betydelig forventningspress

I strategien omtales en rekke tiltak i generelle vendinger. Dette gir grunnlag for store forventninger, men gir også uro for at strategien ikke blir tilstrekkelig konkret for en bred satsning for norsk næringsliv. Dette gjelder både i Norge, på Svalbard og i forholdet til Russland.

2. Olje og gass. Drivkraft for ny verdiskaping

Økt kartlegging av ressursene i Nord-Norge er viktig for å kunne gi klarsignal for utvinning av drivverdige olje- og gassfelt. Det er viktig å ta nye arealer i bruk. For eksempel bør undersøkelser vedrørende Nordland 6 og 7 være utført innen 2010. Samtidig vet vi at miljøet i nord er sårbart og det er derfor viktig med en forvaltning som er helhetlig og økosystembasert.

Når Regjeringen omtaler petroleumsvirksomheten utelates i sin helhet områdene utenfor Nordlandskysten. NHO vil peke på de rike ressursene som også ligger i havet her. I tillegg er leverandørindustrien i Nord Norge i stor grad lokalisert i Nordland. En ytterligere utnyttelse av olje- og gassressursene vil gi positive ringvirkninger for denne industrien.

Den offentlige satsingen på petroleumsrelatert forskning bør skje i tett samarbeid med næringslivet og samtidig ha et klart fokus på utfordringene i nordområdene. Dette vil også gi positive ringvirkninger for universitetsmiljøet i nord.

3. Gode naboer

Norge og Russland rår over store ressurser i nord, har et stort ansvar. Begge land har betydelige interesser å ivareta i nordområdene. Fortsatt gode naboforhold er en forutsetning for å lykkes i nord.

Samarbeidet mellom våre to land må intensiveres for å stoppe det ulovlige fisket i Barentshavet, slik at en får kontroll med uttaket av fisk. NHO er derfor fornøyde med at Regjeringens strategi inneholder en bred omtale av hvordan samarbeid med Russland kan lykkes. Et godt forslag som bør fremheves i denne sammenhengen er støtten til å etablere norsk-russiske leverandørnettverk innen petroleumsindustrien. Dette kan bli et ledd i en optimalisering av de næringsmessige ringvirkninger av økt petroleumsvirksomhet blant annet ved en fremtidig utbygging av Shtokman-feltet.

4. Forbedret infrastruktur

God infrastruktur er en forutsetning for utvikling av handel og økonomisk virksomhet. NHO støtter Regjeringens strategi med å videreutvikle infrastrukturen i nordområdene, spesielt for å legge til rette for næringsvirksomhet. Blir forslagene fulgt opp vil dette også gi impulser til verdiskaping og vekst. For næringslivet i Nord-Norge er en opprusting av veinettet viktigst. NHO tror ikke at en jernbane fra Kirkenes til Nikel vil være en samfunnsøkonomisk god investering.

Den nordlig maritime korridor er et viktig forslag, og styrking av havnene langs ruten vil gi den nordlige dimensjon og samarbeid ytterligere vekstkraft.

NHO vil i tillegg peke på behovet for bedret infrastruktur for transport av energi.

5. Enklere prosedyrer

Utredning om bedrete og mer treffsikre virkemidler er viktig. I mellomtiden må det arbeides videre med utvidete og forenklede visumbestemmelser, utvidete åpningstider på Storskog grensestasjon og forenkling av arbeidstillatelser for etterspurt russisk arbeidskraft i nord.

6. WTO og frihandelsavtaler

Det er økende samhandel med Russland og stadig flere bedrifter etablerer seg og er aktive

i Nordvest-Russland. NHO mener at russisk medlemskap i WTO vil være av stor betydning for den videre utvikling av samhandelen mellom Norge og Russland. Det er derfor viktig at norske myndighetene aktivt medvirker til at Russland tas opp som medlem.

NHO vil også understreke at det er viktig at Norge parallelt arbeider med innholdet i en frihandelsavtale mellom EFTA og Russland.

7. The Northern Dimension – arena for samarbeid

Den nordlige dimensjon gir Norge en viktig politisk arena for samarbeid med EU og Russland. Den nordlige dimensjon går nå inn i en ny fase, blant annet fordi russisk økonomi er styrket. Dette gir nye utfordringer i arbeidet. Det er viktig at arbeidet i denne ressursrike regionen blir mer enn slagord. NHO har tatt til orde for et nærmere samarbeid både med Russland og EU. Dette kan utvikles under den nye avtalen.

NHO har lenge arbeidet aktivt med utvikling av kompetanse og næringslivet i våre tre nordligste fylker. Regjeringens arbeid gir ny giv til viktige prosjekter, blant annet utvekslingsprogrammet der russiske ledere hospiterer i norske bedrifter i noen uker hvert år. Denne utvekslingen gir økt kompetanse og nyttige nettverk og gir de russiske lederne innsikt i norsk næringsliv.

8. Reiseliv – rom for vekst

Reiselivsnæringen er i økende grad en kilde til sysselsetting og verdiskaping i nordområdene, men her er fortsatt rom for flere turister og større aktivitet. NHO støtter derfor myndighetene som vil fortsette arbeidet med å fremme Nord-Norge og Svalbard som turistmål. Samtidig er det viktig at reiselivsnæringen styrkes på en måte som ivaretar naturgrunnlaget og kulturminnene som turismen i nord i stor grad er basert på.

Reiselivsnæringen trenger en balanse av yrkestrafikk og ferie- og fritidstrafikk, og en

del av veksten må komme fra det internasjonale ferie- og fritidsmarkedet. Dette krever konkurransedyktige produkter og en offensiv internasjonal markedsføring.

9. Sjømat – sikre rent hav og økt verdiskaping

Det å øke sjømatinntaket er en felles europeisk utfordring. Et avgjørende element for økt verdiskaping i sjømatnæringen i Nord Norge er sikring av et rent hav og et godt havmiljø. Dette krever at en så langt som mulig reduserer risikoen for utslipp i et følsomt miljø.

NHO støtter Regjeringen når den sier at produksjon og produktivitet i sjømatnæringen har økt vesentlig i den senere tid. Likevel er potensialet for fortsatt vekst i denne næringen stort, særlig i den nordlige landsdelen.

NHO mener det vil være fornuftig å videreutvikle det samarbeid og nettverk som allerede

er på det marine området. Gjennom felles vektlegging av de marine næringer kan en få mer fokus og oppmerksomhet på sjømatnæringene og det potensialet som ligger i disse.

10. Økt innovasjon og kompetanse

FoU er helt sentralt for å vedlikeholde en bærekraftig bruk av de marine ressursene og helt nødvendig for en videre utvikling av sjømatnæringene i Europa. Dette gjelder ikke minst en økt satsing på havbruk. All framgang i næringa er basert på kunnskap. Og vi må også her ligge langt framme på alle områder for å være med i konkurransen i forhold til sjømatprodusenter andre steder.

Den offentlige satsingen på petroleumsrelatert forskning bør skje i tett samarbeid med næringslivet og samtidig ha et klart fokus på utfordringene i nordområdene.

Når det gjelder et så avgjørende område som forskning er det viktig at disse rammevilkårene er nasjonale. I et lite land som Norge, med et stort antall små og mellomstore bedrifter, vil for eksempel en ordning som SkatteFUNN være viktig. På denne bakgrunn er NHO kritisk til at Regjeringen har gjennomført innstramninger i SkatteFUNN. Generelle ordninger av denne typen vil normalt kunne ha større betydning for ønsket om regional utvikling enn det spesielt utformede ordninger vil kunne ha.

NHO vil også peke på behovet for kvalifisert arbeidskraft for å tilfredsstille behovet for kvalitet i tjenestene som leveres. Det bør derfor også satses mer på utdanningsløp av reiselivsfaglig karakter i Nord Norge.

11. Oppsummering

For næringslivet er Regjeringens nordområdestrategi i det alt vesentlig positiv. NHO understreker igjen at det avgjørende vil være at tiltakene implementeres og følges opp med tilstrekkelige ressurser.

Vi kommer også gjerne tilbake med konkrete innspill og forslag til prosjekter.

Med vennlig hilsen
Næringslivets Hovedorganisasjon
Område næringspolitikk

Petter Haas Brubakk
Direktør