Kommentar til Nordområdestrategien fra KS Nordområdeprosjektet

Kommentar til Nordområdestrategien fra KS Nordområdeprosjektet

Sterke, levedyktige lokalsamfunn der innbyggerne deltar aktivt vil være avgjørende for ei positiv utvikling i nord.

Skal dette oppnås må kommunene i nord i langt større grad enn tilfellet er til nå motiveres til innsats og trekkes med i utviklinga.Det er i de enkelte lokalsamfunnene at utviklinga må skje og hvor fremtida skapes!

KS har etablert et eget Nordområdeprosjekt, og skal bl.a. gjennom dette medvirke til at medlemmene, spesielt kommuner og fylkeskommuner i nord, deltar aktivt som demokratiske aktører i utviklingen av nordområdene.

Fra myndighetene i Arkhangelsk fylke er KS i samarbeid med Finnmark og Troms fylkeskommuner bedt om å bistå kommunene og fylkeskommunen i Arkhangelsk i utviklingen av en felles interesseorganisasjon for kommunesektoren i regionen,samt å bidra med erfaringer og kunnskap rundt demokratiske prosesser i et felles prosjekt der demokratiutvikling står sentralt.

KS sitt hovedmål i Nordområdesatsingen er derfor å være en aktiv pådriver for å ivareta demokrati og menneskerettigheter i nordområdene.

KS vil videre arbeide for at kommunene og fylkeskommunene i nord i større grad tar i bruk de virkemidler som i dag er tilgjengelige for bruk i samfunnsutviklinga,samt gjennom det felles erfaringsgrunnlag som er opparbeidet vedrørende internasjonalt samarbeid mellom naboer og kommunesektoren på Nordkalotten og i Barentsregionen motiverer hverandre til økt samarbeid i nord.

Tromsø,15.jan.2007

Sylvi Hjelle
Prosjektleder KS Nordområdeprosjekt