-Et konstruktivt og nyttig møte om varslingssaker

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

-Vi er enige om at alle har et felles ansvar for å sørge for at folkene blir tatt vare på i Forsvaret, sier forsvarsministeren etter dagens møte med forsvarsledelsen og tillitsvalgte for de vernepliktige og organisasjonene.

Lørdag 18. februar fortalte NRK om en vernepliktig kvinnes erfaringer fra førstegangstjenesten.
-Jeg ble opprørt av å høre hennes historie. Denne, og andre varslingshistorier, er alvorlig for de som rammes, men også for Forsvaret. Derfor kalte jeg raskt inn til et møte der jeg ville høre fra flere hold i Forsvaret hvordan de opplever situasjonen og lytte til innspill om mulige ytterligere tiltak, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Til stede på møtet var soldatenes tillitsvalgte, ansattes organisasjoner, Militært kvinnelig nettverk, hovedverneombudet og Forsvarets ledelse, inkludert forsvarssjefen og sjefene for Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet.

Alle samlet rundt bordet under felles møte om varslingssaker i Forsvaret
Forsvarsministeren møtte i dag forsvarsledelsen, de tillitsvalgte for ansatte og vernepliktige i Forsvaret og Militært kvinnelig nettverk. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

-Vi er i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, Forsvaret skal styrkes og bli større. Det gjør vi for at Norge skal være trygt, og da må det selvsagt være trygt å være i Forsvaret. Det er ikke plass til mobbing, trakassering eller overgrep i Forsvaret og det er heller ikke akseptabelt at ledere ikke følger opp skikkelig når det varsles, sier Gram.

Etter at NRK våren 2022 fortalte om flere varslingssaker, er det iverksatt en rekke tiltak. Det er blant annet arrangert kurs om varsling for ledere i Forsvaret, man har gått gjennom varsler på nytt for å se om reaksjonene er og har vært riktige samt arrangert en digital informasjonskampanje i Forsvaret. Det er også tilført ekstra ressurser som skal jobbe ved lokale varslingsmottak. Forsvarssjefens internrevisjon og Forsvarsstabens HR-avdeling er forsterket med ressurser for å håndtere saker frem til intern varslingsenhet er etablert. I tillegg kommer arbeid som har skjedd lokal. Forsvaret vil opprette en sentral varslingsenhet som skal være operativ over sommeren 2023.

-Selv om de fleste sakene vi har hørt om ligger noe tilbake i tid, og mange tiltak nå er igangsatt, er jeg urolig for at det fortsatt kan skje alvorlige og uakseptable hendelser i Forsvaret. Alle som er inne til førstegangstjeneste eller tjenestegjør i Forsvaret skal bli tatt vare på. Vårt mål er at ingen skal oppleve mobbing eller seksuell trakassering i tjenesten sin. Derfor var dette møtet et viktig grep for å sikre en felles forståelse for utfordringene og et felles ansvar for å jobbe aktivt med disse problemstillingene i hele Forsvaret. Jeg ville forsikre meg om at iverksatte tiltak følges opp og fikk i tillegg innspill på en rekke nye tiltak som kan vurderes, sier forsvarsministeren.

-I tillegg til å forbedre håndteringen av enkelthendelser forventer jeg også at Forsvaret tar grundig tak i kulturen sin. Det tegner seg et bilde av at omgivelsene i disse hendelsene ikke reagerer, og da må vi også gjøre noe med kulturen, avslutter Gram.