Utenriksministeren besøker FNs nødhjelpsoperasjon fra Tyrkia til Nordvest-Syria

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– De humanitære behovene i Syria øker for hver måned som går. På den andre siden av denne grensa, bor det fire millioner syrere som er helt avhengige av at FN fortsatt kan lede arbeidet med å frakte livsnødvendige varer som mat, vann og medisiner til Nordvest-Syria, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og den irske utenriksministeren Simon Coveney (tv) er imponert over den humanitære innsatsen fra tyrkisk side til Nordvest-Syria. Foto: Guri Solberg, UD
Utenriksminister Anniken Huitfeldt og den irske utenriksministeren Simon Coveney (tv) er imponert over den humanitære innsatsen fra tyrkisk side til Nordvest-Syria. Foto: Guri Solberg, UD

Sammen med Irland har Norge et særlig ansvar for FNs sikkerhetsråds oppfølging av den humanitære situasjonen i Syria. Mandatet for FNs humanitære operasjon fra Tyrkia til Nordvest-Syria må fornyes før den 10. juli. Norge og Irland arbeider for at FNs bistandsoperasjon til Nordvest-Syria skal fortsette, i tillegg til den humanitære støtten som går via myndighetskontrollerte områder og til andre deler av Syria. Dette er bakgrunnen for utenriksminister Anniken Huitfeldt og utenriksminister Simon Coveneys besøk til den tyrkiske siden av grenseovergangen Cilvegøzu/Bab-al-Hawa.

– Hver måned kjører 800 lastebiler med humanitære varer over denne grensa. Jeg er svært imponert og takknemlig for den livsviktige jobben som FN og humanitære organisasjoner gjør. Dette arbeidet redder liv, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Etter mer enn elleve år med krig og konflikt er det enorme humanitære behov i Syria. Av en befolkning på 22 millioner, anslår FN at hele 14 millioner trenger humanitær bistand. Av disse bor over fire millioner i de opprørskontrollerte områdene i Nordvest-Syria. I tillegg til konflikten, rammes befolkningen hardt av sosioøkonomisk krise, vannmangel og økte priser på mat og drivstoff.

Siden krigen startet i 2012 har Norge bidratt med 16,5 milliarder. I år vil Norge bidra med 1,5 milliarder kroner. Norge støtter også FNs spesialutsending Geir O. Pedersens arbeid med den politiske prosessen.

– En politiske løsning er en forutsetning for å få slutt på syrernes lidelser, sier utenriksministeren.