Dette er endringene i barnehageloven
Pressemelding | Dato: 03.06.2025 | Kunnskapsdepartementet
Mer innflytelse til kommunene og et pensjonstilskudd som legger til rette for at ansatte i private barnehager kan få like gode pensjonsvilkår som kommunalt ansatte. Det er noen av endringene i barnehageloven som Stortinget vedtok i dag.
– Nå får vi et regelverk som sikrer at ungene våre får et best mulig tilbud, uavhengig av om barnehagen er offentlig eller privat, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
De nye reglene om styring og finansiering av barnehagesektoren er en oppfølging av barnehageforliket i Stortinget i høst.
– Vi er heldige i Norge som har gode barnehager, både private og kommunale, med dyktige ansatte som bidrar til å gi ungene våre en god start i livet. Det skal vi bygge videre på, sier Nordtun.
Nasjonale regler for tilskudd til private barnehager
Rundt halvparten av barnehagebarna i Norge går i private barnehager. Det skal fortsatt være nasjonale regler for hvordan kommunene skal beregne tilskudd til private barnehager. De har rett til et grunntilskudd basert på utgifter til drift i kommunale barnehager.
Samtidig kan noen barnehager ha spesielle driftsforutsetninger eller behov i barnegruppen, og det åpnes for at disse kan få ekstra tilskudd. Det kan for eksempel være barnehager i levekårsutsatte områder som trenger penger til ekstra bemanning.
– Det vil gi barna våre et likere tilbud, uavhengig av hvor de går i barnehage, sier Nordtun.
Mer innflytelse til kommunene
Med de nye endringene får kommunen større mulighet enn i dag til å bestemme om, hvor og hvilke typer barnehager de trenger i kommunen. Det åpnes også for at de kan prioritere ideelle barnehager.
– Det er kommunene, og ikke staten, som vet best hvilke barnehager de vil trenge for å gi barn og foreldre et godt tilbud i årene fremover. Nå gir vi kommunene større mulighet til å utvikle en helhetlig oppvekstpolitikk sammen med både private og kommunale barnehager, sier Nordtun.
Legger til rette for likeverdige pensjonsvilkår i private og kommunale barnehager
Et sentralt punkt er hvordan offentlige tilskudd til pensjon for ansatte i private barnehager skal beregnes. Nå skal pensjonstilskuddet ta utgangspunkt i de faktiske lønnskostnadene og pensjonsvilkårene i private barnehager. Dette legger bedre til rette for at ansatte i private barnehager kan ha likeverdige pensjonsvilkår med ansatte i kommunale barnehager.
– Med de nye reglene vil barnehagetilskuddet henge sammen med pensjonsvilkårene i barnehagen. Det betyr at barnehager som har gode pensjonsvilkår vil få høyere tilskudd enn de med dårligere pensjonsvilkår. Det er viktig å legge til rette for at ansatte i alle barnehager kan ha gode pensjonsrettigheter, sier Nordtun.
Tydeligere krav til hvordan barnehagene bruker pengene
Forslagene til nye regler i barnehageloven stiller også tydeligere krav til bruk av tilskudd og foreldrebetaling.
– Vi skal fortsatt ha en kombinasjon av private og kommunale barnehager og foreldre skal fortsatt kunne velge hvilken barnehage de vil sende barna sine i. Samtidig må vi forsikre oss om at de milliardene staten bruker på barnehage hvert år, faktisk går til ungene våre og de ansatte og ikke havner i lommene på private investeringsselskaper, sier Nordtun.
Blant annet presiseres det nå i loven at barnehagen ikke kan kjøpe varer og tjenester som går utover barnehagens behov. Barnehagene skal heller ikke belastes kunstig høye husleier.
Fakta:
- Det er over 20 år siden det første barnehageforliket. Både barnehagesektoren og utfordringene sektoren står i har forandret seg mye siden den gang, og det er tverrpolitisk enighet om at det er behov for endringer i regelverket. Høsten 2024 ble et flertall på Stortinget enige om en avtale om styring og finansiering av barnehager. Den skal legge til rette for en god barnehagedrift, at private barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi.
- Loven skal etter rutinen behandles for andre gang på Stortinget om kort tid. Noen av endringen skal etter planen tre i kraft i 2026 og resten i 2027.