Europeiske styrker trekker seg ut av Mali

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Norge har i dag sluttet seg til fellesuttalelsen hvor det annonseres at den franske Barkhane-operasjonen og europeiske fellesstyrken Task Force Takuba har besluttet å trekke seg ut av Mali. Dette skyldes at de politiske, operative og juridiske forutsetningene for disse styrkenes tilstedeværelse i Mali ikke lenger er til stede.

– Vi er bekymret for den politiske, sikkerhetsmessige og humanitære utviklingen i Mali og Sahel. Utfordringene i Sahel må møtes med en helhetlig, koordinert og realistisk respons, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen.

– Situasjonen i Sahel krever en helhetlig tilnærming. Dette er også anslaget i vår langsiktige Sahel-strategi. Mali er et av de fattigste landene i verden. Vi ønsker å videreføre dialogen med Malis overgangsmyndigheter. Dette er viktig for at vi skal kunne videreføre vår humanitære- og utviklingsinnsats, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Det planlagte norske bidraget til Takuba i ble som kjent ikke deployert grunnet manglende juridisk rammeverk med Mali.

– Norge har bidratt til FN-operasjonen Minusma i Mali siden 2013.  Barkhane og Takuba har bidratt til å understøtte denne operasjonen. Vi er opptatt av at man finner gode løsninger for at Minusma kan fortsette å operere og gjennomføre sitt mandat. Dette er også viktig for at vi skal kunne videreføre vår humanitære- og utviklingsinnsats, sier forsvarsministeren.

– Ved eventuelle konkrete forespørsler om norske styrkebidrag vil dette vurderes på vanlig måte, og kreve forankring i Stortinget, avslutter forsvarsministeren.