Flere europeiske land godtar bruk av utgåtte norske pass

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norske borgere som ikke har fått fornyet passet sitt etter pandemien, kan frem til 31. desember 2022 reise til Tyskland, Island, Estland og Portugal med sitt utløpte pass som legitimasjon.

Ordningen innebærer at personer over 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn tre år før innreise. Barn under 16 år kan legitimere seg med pass som utløp mindre enn ett år før innreise. Pass for barn har kortere gyldighetstid, og grensen på ett år er satt blant annet av hensyn til risiko for barnebortføring. Makulerte pass vil ikke kunne brukes.


– Det er viktig å være klar over at det er en risiko forbundet med å reise til utlandet uten vanlig gyldig legitimasjon. Det er ingen garanti for at myndighetenes informasjon om ordningen når ut til alle transportører og reiselivsaktører. Norske myndigheter anbefaler derfor at de som reiser til disse landene med utløpte pass reiser med direkteflygning fra Norge, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).


– Jeg vil samtidig minne om at enkelte land i Europa har innført nye koronaregler, og på generelt grunnlag bør alle sjekke gjeldende reiseråd og reiseforsikringen sin før man legger ut på tur, sier Mehl. Vi håper nå også at flest mulig vil klare å skaffe seg nye reisedokumenter før de skal utenlands. Leveringstiden for nasjonalt ID-kort er på knappe to uker, og det vil bli flere ledige timer på pass-og ID-kontorene utover sommeren og høsten.