Landbrukets Økoløft er samlet
Nyhet | Dato: 09.11.2021 | Landbruks- og matdepartementet
Årets fagsamling for Landbrukets Økoløft foregår i disse dager på Kringler gjestegård i Nannestad. Over 60 deltakere som inkluderer både inspirasjonsbønder, interesseorganisasjonene i landbruket og regional landbruksforvaltning.
Hva skjer i EU
Magnar Sundfør, landbruksråd ved den norske delegasjonen i Brussel deltok på første dag.
Han snakket om EU-kommisjonens tiltaksplan for økologisk matproduksjon fram mot 2030 og Farm to Fork-strategien. 8,5 prosent av EUs jordbruksareal drives i dag økologisk. Målsettingen til EU er at i 2030 skal 25 prosent av jordbruksarealet drives økologisk. Dette er et høyt ambisjonsnivå og krever nye virkemidler fra EU og medlemslandene. I EU er forbrukernes etterspørsel etter økologiske produkter sterkt økende. Fra 2018 til 2019 økte salget med 12 prosent og nådde 415 milliarder kroner.
Landbrukets Økoløft
Formålet med Landbrukets Økoløft er å bidra til økt produksjon, omsetning og forbruk av norsk økologisk mat. Dette gjelder særlig for varegrupper der etterspørselen er større enn tilbudet av varer som kan produseres i Norge.
Prosjektet og satsingen, som er flerårig, skal bidra til økt rekruttering til økologisk landbruk og bidra til motivering av etablerte økobønder til å fortsette å produsere økologisk mat.
Landbrukets Økoløft vektlegger at omsetningsleddet og forbrukere, inkludert storkjøkken, velger norske varer, slik at norske bønder får omsetning for sine produkter og velger å satse på økologisk produksjon. Landbrukets Økoløft arrangerer åpne møter om økologisk landbruk og har tatt initiativ til å utnevne 30-40 inspirasjonsbønder, som bidrar med informasjonsformidling om økologisk drift.
Samarbeid
Landbrukets Økoløft er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, DebioInfo, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.
Det flerårige prosjektet er støttet av utviklingsmidlene til økologisk landbruk, som forvaltes av Landbruksdirektoratet.