Nå skal fingeravtrykk lagres lengre i utlendingssaker

Justis- og beredskapsdepartementet har vedtatt endringer i utlendingsforskriften om lengre lagringstid av fingeravtrykk, for å styrke kontroll og forhindre misbruk av identitetsopplysninger. Endringene trådte i kraft 2. juni.

Fingeravtrykk opptas og lagres nå i de aller fleste utlendingssaker. Dette gjelder både i asylsaker og andre oppholdssaker, og i saker om bortvisning og utvisning.

Med bruk av biometri låses utlendinger til én identitet i Norge. Formålet med lagringen er hovedsakelig å føre kontroll og forhindre ID-juks både i utlendingssaker og i andre sammenhenger, samt å kunne gjenbruke biometri ved bl.a. fornyelser av tillatelser og oppholdskort. Å sikre at utlendinger har én identitet er også viktig med tanke på misbruk av velferdsytelser og arbeidslivskriminalitet. Utlendingsdirektoratet har imidlertid meldt til departementet at lagringstiden i noen sakskategorier er for kort til at kontrollformålene kan ivaretas i tilstrekkelig grad.

Konkret innebærer de vedtatte forskriftsendringene at fristene for sletting av fingeravtrykk forlenges og at reglene blir mer enhetlige og forenklede, ved at alle fingeravtrykk som er opptatt i visum- og oppholdssaker skal ha en lagringstid på 20 år fra siste registrering. Det samme skal gjelde i saker om bortvisning og tilbakekall av tillatelser, samt i utvisningssaker med tidsbegrenset innreiseforbud, forutsatt at vedtakene er iverksatt.

Endringene er en oppfølging av et høringsforslag som var ute i fjor sommer.