Fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas missiloppskyting

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

– Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas missiloppskyting 24. mars. Dette strider klart med en rekke sikkerhetsrådsresolusjoner og truer regional og internasjonal sikkerhet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Nordkoreanske myndigheter har meldt at de 24. mars gjennomførte en oppskyting av et nytt interkontinentalt ballistisk missil. Norge er dypt bekymret for konsekvensene dette kan ha for regional og internasjonal sikkerhet.

– Jeg oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra ulovlige og uansvarlige våpentester. Det påligger nordkoreanske myndigheter et særlig ansvar å gjenoppta politisk dialog så snart som mulig.

Testen er i strid med flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om at Nord-Korea må avvikle sine ulovlige våpenprogrammer. Oppskytingen av et interkontinentalt missil er en ytterligere opptrapping fra Nord-Korea.  

FNs sikkerhetsråd møtes fredag ettermiddag om missiloppskytingen. Norge vil da tydelig kritisere Nord-Koreas folkerettsstridige handlinger. Sikkerhetsrådet vil også behandle en resolusjon som fornyer mandatet til ekspertpanelet som støtter sanksjonskomiteen for Nord-Korea. Norge leder denne sanksjonskomiteen.